εικόνα

Πέντε μυστικά για πότισμα λαχανόκηπου

Πέντε μυστικά για πότισμα λαχανόκηπου

Πέντε μυστικά για πότισμα λαχανόκηπου

Το σωστό πότισμα του λαχανόκηπου μας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καλή ανάπτυξη και την καρποφορία των κηπευτικών μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία η ορθολογική διαχείριση του νερού ποτίσματος τόσο για οικονομικούς, όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους. Ας δούμε λοιπόν τις πιο σημαντικές συμβουλές για το πότισμα των κηπευτικών σας.

 

Επιλέξτε σύστημα άρδευσης με σταγόνες για τον λαχανόκηπο σας
 
Το πιο σωστό πότισμα του λαχανόκηπου μας γίνεται με το σύστημα άρδευσης με σταγόνες που παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς εξοικονομείται σημαντική ποσότητα νερού, τα φυτά ποτίζονται καλύτερα, ενώ το κόστος του νερού είναι μικρότερο. Παράλληλα, μειώνεται και η ανάπτυξη των ζιζανίων γύρω από τα κηπευτικά αφού οι περιοχές εκτός καλλιέργειας μένουν άνυδρες.
 
Κάντε σταθερά ποτίσματα στο λαχανόκηπο
 
Είναι καλό να ποτίζουμε τα κηπευτικά μας ανά σταθερά χρονικά διαστήματα, αποφεύγοντας έτσι διάφορα προβλήματα που προκύπτουν από ακανόνιστο πότισμα, όπως σκασίματα καρπών, πτώση φύλλων και ανθέων, καθώς και εμφάνισης ξηράς κορυφής στις τομάτες και τις πιπεριές μας. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, το πότισμα του λαχανόκηπου πρέπει να είναι συχνότερο για να αντιμετωπίσουν τα φυτά μας τις υψηλές θερμοκρασίες.
 
Ποτίζετε κατάλληλες ώρες τον κήπο σας
 
Είναι καλό να ποτίζετε βραδάκι τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ την άνοιξη το φθινόπωρο και το χειμώνα τις πρωινές ώρες. Γενικότερα, η θερμοκρασία του νερού είναι καλό να είναι 20-25°C για να μην “στρεσάρονται” τα φυτά, να ενυδατώνονται καλύτερα και να αφομοιώνουν πιο αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους.
 
Ποτίζετε ανάλογα την σύσταση του εδάφους ή του φυτοχώμστος
 
Το πότισμα του λαχανόκηπου πρέπει να διαμορφώνεται ανάλογα με τον τύπο του εδάφους ή τη σύσταση του φυτοχώματος αν φυτεύουμε σε γλάστρες. Όταν το έδαφος ή το υπόστρωμα είναι συνεκτικό, όπως στα αργιλώδη εδάφη και δεν στραγγίζει, το πότισμα των κηπευτικών πρέπει να είναι αραιότερο, ενώ στα αμμώδη εδάφη που το νερό δεν συγκρατείται, το πότισμα πρέπει να είναι συχνότερο.
 
Ποτίζετε τα κηπευτικά σας με νερό καλής ποιότητας
 
Το πότισμα του λαχανόκηπου μας πρέπει να είναι με νερό υψηλής ποιότητας, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα για να μην προκαλείται τοξικότητα στα φυτά, μειωμένη ανάπτυξη και παραγωγή. Ιδανικό νερό για πότισμα των κηπευτικών μας είναι το νερό της βροχής και γι’ αυτό θα ήταν καλό να μπορούσαμε να το συλλέγουμε και να το αξιοποιούμε.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Μουγγολια Ολγα Αύγουστος 4, 2017

Καλημερα σας πρεπει να κλαδευονται οι πιπεριες? και πως να τις κλαδευουμε. ευχαριστω!!!

Σχολιάστε
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 5, 2017

    Οι πιπεριές δεν θα χρειαστούν άμεσα κλάδεμα, παρά στο τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς, για να δώσουν νέα βλάστηση την επόμενη χρονιά και νέα παραγωγή καθώς οι πιπεριές μπορούν να θεωρηθούν διετής καλλιέργεια. Επίσης, μπορείτε να καθαρίσετε τα κάτω φύλλα γύρω από τη ρίζα, για να αραιωθεί το φυτό και να αερίζετε καλύτερα ώστε αν μην αναπτύσσονται ασθένειες.

    Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *