εικόνα

Πολύχρωμα σκυλάκια στον κήπο

mistikakipou-polixrwmaskilakia

Πολύχρωμα σκυλάκια στον κήπο

Φυτέψτε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας σκυλάκια, το αγαπημένο ανθοφόρο φυτό με τα υπέροχα άνθη. Χαρακτηριστικό φυτό της Μεσογείου, με πλούσια βλάστηση, το σκυλάκι απαντάται σε νάνες ποικιλίες από 20-40 εκατοστά, μεσαίου ύψους από 40-60 εκατοστά και υψηλές ποικιλίες από 60-120 εκατοστά. Αν και πολυετές φυτό, συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο από τους κηποτέχνες. Θα το συναντήσουμε σε μπαλκόνια, κήπους και αυλές να χαρίζει απλόχερα πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς.

 

Τι συνθήκες θέλουν τα σκυλάκια;
 
Τα σκυλάκια ευδοκιμούν σε μεγάλη ηλιοφάνεια, αν και θα προσαρμοστούν και θα ανθοφορήσουν ακόμη και σε σκιερά μέρη. Καλό είναι να είναι προφυλαγμένα από ανέμους καθώς διαθέτουν ευαίσθητο ανθοφόρο βλαστό που μπορεί να σπάσει, ειδικά αν δεν έχει δεθεί σε ένα πασσαλάκι. Σχετικά με το υπόστρωμα ανάπτυξης τους, επιλέξτε πλούσιο και γόνιμο φυτόχωμα και εξασφαλίσετε καλή αποστράγγιση, τοποθετετώντας μια στρώση με χαλίκια ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας ή της ζαρντινιέρας. Αν φυτέψετε τα σκυλάκια στον κήπο, η ενσωμάτωση κομπόστ και κοπριάς θα βοηθήσει την ανάπτυξη τους.

 

Tι πότισμα και λίπανση θέλουν τα σκυλάκια;

 

Τα σκυλάκια έχουν σημαντικές απαιτήσεις ως προς το νερό και θέλουν συχνά ποτίσματα ειδικά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Σχετικά με τη λίπανση, τα σκυλάκια που είναι φυτεμένα στο έδαφος, έχουν μέτριες απαιτήσεις καθώς απαιτούν λίπανση κάθε δυο μήνες από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Όμως, αν καλλιεργείτε τα σκυλάκια σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες, και θα πρέπει να τα λιπαίνετε συχνότερα, μια φορά τον μήνα, από την άνοιξη ως τέλη φθινοπώρου.

 

Τι άλλη φροντίδα θέλουν τα σκυλάκια;
 
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ψηλές ποικιλίες θέλουν υποστήλωση, ειδικά αν είναι εκτεθειμένα σε ανέμους στο μπαλκόνι ή στον κήπο. Επίσης, τα σκυλάκια αν είναι φυτεμένα στον κήπο, θα χρειαστούν συχνά σκαλίσματα και αφαίρεση των ζιζανίων. Η απομάκρυνση των υπερώριμων ανθέων από τα φυτά συντελεί σε πλουσιότερη και πιο παρατεταμένη ανθοφορία. Τέλος, αν κορυφολογήσουμε πάνω από το τέταρτο ζεύγος φύλλων των σκυλακιών, θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολλών πλάγιων βλαστών και ανθέων και κατά συνέπεια περισσότερη όψιμη ανθοφορία.

 

Κι ένα μυστικό για τα σκυλάκια
 
Τα σκυλάκια πολλαπλασιάζονται από το σπόρο που έχει πέσει στο έδαφος κατά την προηγούμενη περίοδο και βλαστάνουν σε 10-15 μέρες από τη σπορά, όταν η θερμοκρασία βρίσκεται στους 20-25°C. Η άνθιση στα νάνα και μέτρια σκυλάκια αρχίζει 2-3 μήνες μετά τη σπορά, ενώ στις ψηλές ποικιλίες 4 μήνες μετά από τη σπορά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *