εικόνα

Πικροδάφνη, εντυπωσιακή και επικίνδυνη

Πικροδάφνη, εντυπωσιακή και επικίνδυνη

Πικροδάφνη, εντυπωσιακή και επικίνδυνη

Η πικροδάφνη είναι ένας εξαιρετικός, αειθαλής, καλλωπιστικό θάμνος, χαρακτηριστικό δείγμα της μεσογειακής χλωρίδας, που φθάνει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα. Χαρακτηρίζεται από πλούσια ανθοφορία με μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια, από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, σε αποχρώσεις κόκκινου, ροζ, μωβ, βιολετί, σωμόν και λευκού. Η πικροδάφνη χρησιμοποιείται ευρέως στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση φρακτών ή για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο, καθώς και σε γλάστρες σε αυλές και μπαλκόνια.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτεί η πικροδάφνη;
 
Η πικροδάφνη είναι σκληραγωγημένο φυτό που μεγαλώνει σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στα πιο άγονα, αμμώδη και ασβεστώδη, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αναπτύσσεται εντυπωσιακά στις κοίτες των ποταμών και των χειμάρρων, σε βουνοπλαγιές και σε κοιλάδες που το συναντάμε αυτοφυές. Ευδοκιμεί τόσο σε ηλιόλουστες όσο και σε ημισκιερές θέσεις, αντέχει τον άνεμο και προσαρμόζεται εύκολα στα παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ανεκτική στην αλατότητα των υδροσταγονιδίων της θάλασσας. Θεωρείται το φυτό των εθνικών οδών, καθώς συναντάται στους περισσότερούς εθνικούς δρόμους της χώρας λόγω της ανθεκτικότητας, της πλούσιας ανθοφορίας και της αντοχής στους ρύπους.

 

Τι φροντίδα θέλει η πικροδάφνη;
 
Η πικροδάφνη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα, μοναχά το καλοκαίρι θα απαιτηθούν τακτικά ποτίσματα για να δώσει παρατεταμένη πλούσια ανθοφορία. Aν έχετε χρόνια τις πικροδάφνες στην ίδια γλάστρα, μπορεί να χρειάζονται μεταφύτευση. Επίσης, τις πικροδάφνες τις κλαδεύουμε κάθε χρόνο νωρίς την άνοιξη ή το φθινόπωρο μετά το τέλος της ανθοφορίας, ενώ κάθε 2-3 χρόνια κάνουμε ένα αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης. Η πικροδάφνη πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα. Τέλος, συστήνουμε την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, ένα ψεκασμό με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού για την προληπτική αντιμετώπιση των εντόμων της ψώρας και της βαμβακάδας που προσβάλλει την πικροδάφνη κάθε χρόνο.

 

Κι ένα μυστικό για την πικροδάφνη
 
Η πικροδάφνη είναι δηλητηριώδες φυτό που περιέχει τοξικές ουσίες, θανάσιμες για τους ανθρώπους και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Μοναχά λίγα φύλλα αν καταναλωθούν από ενήλικα μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση, ενώ αρκεί ένα φύλλο πικροδάφνης για να αποβεί θανατηφόρο για ένα μικρό παιδί. Είναι ανάλογα τοξική για τα ζώα και γι’ αυτό δεν δίνουμε τα φύλλα της ποτέ για ζωοτροφή. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η πικροδάφνη διατηρεί τις τοξικές της ιδιότητες και μετά την αποξήρανση του φυτού. Γι’ αυτό τα κλαδιά της δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν καυσόξυλα, καθώς οι αναθυμιάσεις από το κάψιμο τους είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *