εικόνα

Δώστε χρώμα με πετούνιες

Πετούνιες

Δώστε χρώμα με πετούνιες

Κάθε άνοιξη, όπου και να κοιτάξουμε, θα δούμε πετούνιες. Σε κάθε μπαλκόνι, αυλή, βεράντα και κήπο, χαρίζουν απλόχερα πλούσια ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Το ύψος της φτάνει τα 20-50 εκατοστά, η βλάστηση της είναι συμπαγής, πλούσια και έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Τα σωληνοειδή άνθη της έχουν διάμετρο 10 με 15 εκατοστά και χαρακτηρίζονται από παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Διαλέξτε νάνες ποικιλίες για να φυτέψετε σε παρτέρια ή έρπουσες ποικιλίες για κρεμαστά καλάθια ή για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη.

 

Τι συνθήκες θέλουν οι πετούνιες;
 
Οι πετούνιες ταιριάζουν απόλυτα στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας, καθώς απαιτούν μεγάλη ηλιοφάνεια και έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό. Όταν συνυπάρχουν κι άλλα φυτά στη γλάστρα, τις τοποθετούμε στην μπροστινή σειρά για να δέχονται πλούσια ηλιοφάνεια και να χαρίσουν πλούσια ανθοφορία. Σχετικά με το υπόστρωμα ανάπτυξης τους, αν τα φυτέξετε στο έδαφος θέλουν καλοσκαμμένο χώμα και ενσωμάτωση κομπόστ . Αν τα φυτέψετε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, επιλέξτε πλούσιο και γόνιμο φυτόχωμα και εξασφαλίστε καλή αποστράγγιση, τοποθετετώντας μια στρώση με χαλίκια ή βότσαλα στη βάση της.

 

Tι πότισμα και λίπανση θέλουν οι πετούνιες;
 
Οι πετούνιες έχουν μέτριες απαιτήσεις ως προς το πότισμα καθώς δεν τους αρέσει η υπερβολική υγρασία ή ξηρασία. Κατά την περίοδο της άνοιξης, δυο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές, ενώ τις περιόδους που έχουμε καύσωνα θα απαιτηθεί συχνότερο πότισμα. Γενικότερα, οι πετούνιες που βρίσκονται σε κρεμαστά καλάθια καθώς και οι έρπουσες ποικιλίες απαιτούν συχνότερο πότισμα, κάθε 1-2 μέρες. Σχετικά με τη λίπανση, οι πετούνιες που είναι φυτεμένες στο έδαφος έχουν μέτριες απαιτήσεις, μια φορά την άνοιξη και μια φορά στις αρχές του καλοκαιριού επαρκεί. Όμως, αν καλλιεργείτε πετούνιες σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες θα πρέπει να τις λιπαίνετε συχνότερα, μια φορά τον μήνα, από την άνοιξη ως μέσα φθινοπώρου.

 

Τι άλλη φροντίδα θέλουν οι πετούνιες;
 

Οι πετούνιες χρειάζονται να αφαιρούμε τα λουλούδια που έχουν μαραθεί για να διατηρούν τη ζωτικότητα τους και να έχουν παρατεταμένη ανθοφορία. Μέσα στο καλοκαίρι, όταν η πρώτη ανθοφορία έχει ολοκληρωθεί, κορφολογούμε τις πετούνιες για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση, και να δημιουργήσομε πιο πυκνά φυτά με μεγαλύτερη ανθοφορία. Όταν λέμε κορφολόγημα, εννοούμε το κόψιμο της άκρης των βλαστών ανάμεσα από τα λουλούδια. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι έρπουσες ποικιλίες δεν χρειάζονται ούτε κορφολόγημα, ούτε αφαίρεση των λουλουδιών τους.

 

Κι ένα μυστικό για τις πετούνιες
 
Η πετούνια, όσο παράξενο και αν ακούγεται, είναι ξαδερφάκι με την πατάτα, την τομάτα, την πιπεριά, την μελιτζάνα και τον καπνό. Όλα αυτά τα φυτά ανήκουν στην ίδια οικογένεια, αυτή των Σολανοειδών και κατάγονται από τη Νότια Αμερική.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *