Πετούνιες για χρώμα στον κήπο και στο μπαλκόνι

πετουνιες φροντιδα

Πετούνια, ο καλύτερος τρόπος για να γεμίσουμε με έντονα χρώματα τον κήπο, την αυλή και το μπαλκόνι μας και να απολαμβάνουμε ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια της άνοιξης.

Οι πετούνιες διαθέτουν συμπαγή, πλούσια βλάστηση και γρήγορη ανάπτυξη, ιδανικές για να φυτέψουμε σε παρτέρια και σε γλάστρες χωρίς να χρειάζονται υπερβολική φροντίδα.

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για την πλούσια ανθοφορία τους που με την κατάλληλη περιποίηση διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Τα λουλούδια της πετούνιας, ανάλογα την ποικιλία μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος 10-15 εκατοστών και μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δεκάδες χρωματικούς συνδυασμούς.

Η πετούνια φυτεύεται την άνοιξη και συνδυάζεται πολύ αρμονικά μαζί με άλλα ετήσια λουλούδια όπως η ζίνια, ο πανσές, ο κατιφές, το άλυσσο, η βιολέτα και το σκυλάκι.

Ας δούμε αναλυτικά πώς φυτεύουμε τις πετούνιες και τι φροντίδα χρειάζονται για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες πετούνιας;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη και ποικιλίες πετούνιας για να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρες.

Οι πετούνιες χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: α) μεγανθείς ποικιλίες πετούνιας (τύπου grandiflora) με μεγαλύτερα άνθη, β) πολυανθείς ποικιλίες (τύπου mutliflora) με περισσότερα άνθη μεσαίου μεγέθους και γ) χιλιανθείς ποικιλίες (τύπου milleflora) με πολυάριθμα μικρά άνθη.

Ανάλογα το ύψος, μπορούμε να επιλέξουμε νάνες ή ψηλότερες ποικιλίες πετούνιας. Επίσης, υπάρχουν έρπουσες ποικιλίες πετούνιας, όπως η σερφίνια και η καλιμπραχόη, ιδανικά λουλούδια για εδαφοκάλυψη στον κήπο, καθώς και για να δημιουργήσουμε εντυπωσιακά κρεμαστά καλάθια.

Κι όσο για τα χρώματα, μπορούμε να επιλέξουμε πετούνιες μονόχρωμες σε άσπρο, κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, ροζ, μωβ, ακόμα και μαύρο χρώμα, ενώ πολλοί ιδιαίτερες είναι και οι δίχρωμες ποικιλίες που συνδυάζουν το λευκό με κάποιο άλλο χρώμα.

Καλιμπραχόη, λουλούδι για κρεμαστά καλάθια
Καλιμπραχόη, λουλούδι για κρεμαστά καλάθια

2. Πώς φυτεύουμε τις πετούνιες στον κήπο;

Η πετούνια ταιριάζει απόλυτα στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας, καθώς απαιτεί μεγάλη ηλιοφάνεια και έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό. Αναπτύσσεται καλύτερα σε αφράτο και γόνιμο έδαφος, γι’ αυτό κατά τη φύτευση ενσωματώνουμε κομπόστ και τύρφη για να βελτιώσουμε το χώμα και να το ενισχύσουμε με θρεπτικά συστατικά.

Ο βασικός τρόπος πολλαπλασιασμού της πετούνιας είναι με σπόρο και μπορούμε πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά. Εναλλακτικά, φύτευουμε έτοιμα φυτά που προμηθευόμαστε από φυτώριο της περιοχής μας.

Οι μικροσκοπικοί στρογγυλοί σπόροι της πετούνιας φυτεύονται σε σπορείο από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο. Σε θερμοκρασία γύρω στους 20°C, οι σπόροι χρειάζονται 2 βδομάδες για να φυτρώσουν. Μετά από δύο μήνες που θα έχουν αναπτυχθεί σε νεαρά φυτά, μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε στις οριστικές τους θέσεις.

Φυτεύουμε τις πετούνιες σε αποστάσεις περίπου 10-20 εκατοστών ανάλογα την ποικιλία. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πολύχρωμο χαλί από πετούνιες σε παρτέρια, να τις συνδυάσουμε με άλλα λουλούδια ή να τις φυτέψουμε γύρω από καλλωπιστικούς θάμνους και δέντρα διαμορφώνοντας ένα κύκλο με πολύχρωμες πετούνιες.

3. Πώς φυτεύουμε τις πετούνιες σε γλάστρα;

Οι πετούνιες έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα, γι’ αυτό φυτεύονται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες χαμηλού ύψους, περίπου 20 εκατοστών. Χρησιμοποιούμε γλάστρες που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.

Προσθέτουμε μια στρώση με χαλίκια ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας για καλύτερη στράγγιση του νερού και γεμίζουμε τις γλάστρες με υψηλής ποιότητας φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Τοποθετούμε τις γλάστρες σε μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό σχετικά προφυλαγμένο από δυνατούς ανέμους για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανθοφορία.

Όταν συνυπάρχουν κι άλλα ψηλότερα φυτά στη γλάστρα ή τη ζαρντινιέρα, φυτεύουμε τις πετούνιες στην μπροστινή σειρά για να δέχονται περισσότερο ήλιο που τις βοηθά στο σχηματισμό περισσότερων λουλουδιών.

Πετούνιες σε γλάστρα
Πετούνιες σε γλάστρα για να προσθέσουμε χρώμα στην αυλή και στο μπαλκόνι

4. Πόσο συχνά χρειάζονται πότισμα οι πετούνιες;

Οι πετούνιες έχουν μέτριες απαιτήσεις ως προς το πότισμα, καθώς δεν τους αρέσει η υπερβολική υγρασία και η ξηρασία. Κατά την περίοδο της άνοιξης, ποτίζουμε τις πετούνιες περίπου δυο φορές την εβδομάδα, ενώ σε περιόδους καύσωνα χρειάζονται συχνότερο πότισμα κάθε 2 μέρες.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι πετούνιες που βρίσκονται σε κρεμαστά καλάθια λόγω γρήγορης αποστράγγισης του νερού, καθώς και οι έρπουσες ποικιλίες που έχουν μεγάλη βλαστική ανάπτυξη και ανθοφορία απαιτούν συχνότερο πότισμα, κάθε 1-2 μέρες.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στις πετούνιες;

Οι πετούνιες που είναι φυτεμένες στο έδαφος έχουν μέτριες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχειά και δεν χρειάζονται υπερβολική λίπανση. Προσθέτουμε την άνοιξη πλήρες κοκκώδες λίπασμα που περιέχει άζωτο, φώσφορο και κάλιο, και επαναλαμβάνουμε μια φορά στις αρχές του καλοκαιριού.

Για πετούνιες που έχουμε σε γλάστρα, οι απαιτήσεις είναι αρκετά μεγαλύτερες και θα πρέπει να τις λιπαίνουμε συχνότερα. Συγκεκριμένα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, από την άνοιξη ως μέσα φθινοπώρου.

6. Πώς εξασφαλίζουμε πλούσια ανθοφορία στις πετούνιες;

Συνήθως, στα μέσα του καλοκαιριού οι πετούνιες αρχίζουν να ξεραίνονται ή να μειώνεται πολύ η ανθοφορία τους. Με την κατάλληλη φροντίδα, μπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του φυτού για να μας χαρίσει πολλά λουλούδια ακόμα μέχρι το φθινόπωρο.

  • Είναι σημαντικό να αφαιρούμε τα λουλούδια της πετούνιας που έχουν μαραθεί για να δημιουργήσουμε νέα ανθοφορία. Μόνο για τις έρπουσες ποικιλίες πετούνιας, δε χρειάζεται αφαίρεση των ξεραμένων λουλουδιών.
  • Μέσα στο καλοκαίρι, όταν η πρώτη ανθοφορία της πετούνιας έχει ολοκληρωθεί, κόβουμε τις άκρες των βλαστών της πετούνιας για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση και να δημιουργήσουμε πιο συμπαγή φυτά με μεγαλύτερη ανθοφορία.
  • Για να προστατέψουμε τις πετούνιες από τα έντομα της μελίγκρας και του αλευρώδη που δημιουργούν κόλλα στα φύλλα και τα άνθη, καθώς και του τετράνυχου που προκαλεί ξηράνσεις, ψεκάζουμε προληπτικά με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μια κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Για μεγαλύτερη προστασία, χρησιμοποιούμε σκεύασμα θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

7. Κι ένα μυστικό για την πετούνια

Η πετούνια, όσο παράξενο και αν ακούγεται, είναι ξαδερφάκι με την πατάτα, την ντομάτα, την πιπεριά, την μελιτζάνα και τον καπνό. Όλα αυτά τα φυτά ανήκουν στην ίδια οικογένεια, των σολανωδών και κατάγονται από τη Νότια Αμερική.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (31)

  1. Αντριανα
    31/03/2023

    Ποια η διαφορά πετουνιας, σερφινιας, καλιμπραχοης σε διάρκεια και αντοχη σε ηλιο-κρυο?

    • Αν ποτίζονται τακτικά, η πετούνια, η σερφίνια και η καλιμπραχόη έχουν μεγάλη αντοχή σε ήλιο ενώ είναι ευαίσθητες στην παγωνιά. Σχετικά πιο ανθεκτική, είναι η καλιμπραχόη.

  2. Αφροδίτη Ιωάννου
    27/03/2023

    Πήρα μια γλάστρα με μία μικρή καχεκτική πετούνια περυσι την άνοιξη και έφτασε να έχει σε λίγους μήνες μέχρι και 20 λουλούδια! Ένα χρόνο μετά δεν έχει περάσει μία μέρα που να μην είναι ανθισμένη! Υπάρχει περίπτωση να έχει ξαναφυτρώσει το λουλούδι από σπόρο μέσα στη γλάστρα;

    Πολλά μπράβο για την υπέροχη σελίδα σας και τις πολύτιμες συμβουλές σας! =)

    • Πιθανότατα, έχει σταδιακά αναπτυχθεί η ανθοφορία της. Αν δεις στη γλάστρα να αναπτύσσονται από το χώμα καινούρια φυτά, αυτό σημαίνει ότι έπεσε σπόρος.

  3. Βούλα
    05/05/2022

    Μόνο μία χρονιά κρατάνε οι πετούνιες;

    • Καλησπέρα Βούλα. Οι πετούνιες είναι ετήσιο φυτό και κρατάνε 1 χρονιά, εκτός αν ρίξουν σπόρο και εμφανιστούν και την επόμενη χρονιά στον κήπο μας.

  4. Τάσος
    30/08/2021

    Χαίρετε. Οι πετούνιες, αλλά και άλλα μονοετή φυτά, μπορούν να φυτρώσουν και την επόμενη χρονιά, αν αφήσουμε στη γλάστρα τα ξερά τους λουλούδια; Ευχαριστώ.

    • Καλησπέρα Τάσο. Στις πετούνιες και στους πανσέδες, αν πέσει σπόρος από τα ξεραμένα λουλούδια, μπορεί να ξαναφυτρώσουν στην ίδια γλάστρα την επόμενη άνοιξη.

  5. Κλέιντι
    30/05/2021

    Καλησπέρα σας κύριε Κώστα
    Η πετονιές μου είναι σε ζαρντινιέρα σε φωτεινό μέρος δεν έχουν πολύ πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία όσο η άλλες πετούνιες που είναι γεμάτες λουλούδια.
    Τι μπορώ να κάνω (βάζω υγρό λίπασμα για ανθοφορία)

    • Καλησπέρα Κλέιντι. Πότιζε τακτικά κάθε δύο μέρες και ψέκασε τις πετούνιες με διάλυμα θερινού πολτού γιατί μπορεί να έχουν προσβληθεί από έντομα.

  6. μαρία
    11/12/2020

    μπορούμε να βρούμε κάπου μαύρες πετούνιες;

    • Καλησπέρα Μαρία. Μέσα στην άνοιξη, μπορείς να απευθυνθείς στα φυτώρια της περιοχής σου για να προμηθευτείς μαύρες πετούνιες.

  7. Μαριάννα
    17/07/2020

    Καλησπέρα το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να ξεραίνονται τα κάτω φύλλα στις πετούνιες και γενικά τα φύλλα φαίνονται κάπως αδύναμα και κιτρινίζουν. Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα;

  8. Alice
    12/05/2020

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για όλα!! Με έχετε βοηθήσει πολύ. Μια ερώτηση σχετικά με τους σπόρους. Γενικά προσπαθω να μαζεύω σπόρους για τις επόμενες χρονιές όμως με την πετουνια δεν τα έχω καταφέρει. Βγάζοντας το ξερό άνθος το «κεφάλι» που περιέχει τους σπόρους είναι μικρό έως ανύπαρκτο και μέσα δεν διακρίνονται σπορακια. Εάν φυτέψω ολόκληρο το κοτσανακι θα έχει επιτυχία; Τι μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Καλησπέρα. Μπορεί οι συγκεκριμένες ποικιλίες πετούνιας που έχεις φυτέψει να είναι υβρίδιο και να μην κάνουν σπόρους.

  9. Τάσος
    14/08/2019

    Καλησπέρα σας! Πώς μπορώ να βοηθήσω την πετούνια να γίνει πιο συμπαγής τώρα τον Αύγουστο; Παρατηρώ ότι χάνει τη δομή που είχε τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού…

    • Κάλησπέρα Τάσο. Κορφολόγησε την πετούνια σου, κόβοντας το πάνω μέρος των βλαστών της και αφαιρώντας τα αποξηραμένα λουλούδια, για να γίνει πιο συμπαγές το σχήμα της και να σου χαρίσει μία δεύτερη όψιμη ανθοφορία.

      • Τάσος
        17/08/2019

        Ευχαριστώ για την απάντηση! Να ρωτήσω και κάτι ακόμα: παρατήρησα ότι στο χέρι μου έμενε μια κολλώδης ουσία. Υπάρχει η υποψία μελίγκρας ή κάποιο άλλο έντομο που μπορεί να προκάλεσε αυτήν την προβληματική δομή; Αν ναι, τί άλλο μπορώ να κάνω;

  10. Χριστιν
    14/08/2019

    Εχω μια μαυρη πετουνια, αλλα δεν κανει πολλα ανθη. Εχει γυρω στα δεκα κλωναρια και το καθε κλωναρι βγαζει απο δυο λουλουδια τη φορα.. Βλεπω αλλες πετουνιες που εχουν πολυ περισσοτερα κλωναρια κ λουλουδια.. Ειναι φυσιολογικο? Πως θα φουντωσει περισσοτερο? Ειναι σε γλαστρα.

    • Η ανθοφορία κάθε πετούνιας εξαρτάται και από την ποικιλία της. Κάνε ένα αρχικό κορφολόγημα στους βλαστούς της, πότιζε την κάθε 2 μέρες και δοκίμασε να βάλεις υγρό λιπασμα ανθοφορίας,

  11. Μανωλία
    15/07/2019

    Το χειμώνα επιβιώνει η πετούνια για να μας δώσει νέα άνθη την επόμενη χρονιά; Αν ναι, πώς μπορώ να την βοηθήσω για να μην ξεραθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για αυτό το υπέροχο σαιτ! Με έχει βοηθήσει πολύ ως αρχάρια!

  12. ΤΖΕΝΗ ΓΚΛΙΑΤΗ
    30/05/2019

    Καλησπέρα σας ,συγχαρητήρια για τις συμβουλές που μας δίνετε.Οι πετουνιες που εχω σε γλάστρα κολλανε στα φύλλα τους,χωρίς να βλέπω μελιγκρα,μπορώ να τις ψεκάσω με σαπουνονερο?Κι αν ναι,τα ξεπλενω μετά τα φύλλα ?Ευχαριστώ.

    • Πιθανότατα οι πετούνιες σου έχουν προσβληθεί από μελίγκρα και ας μην τις έχει δει. Ψέκασε με σαπουνόνερο (1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό) κάθε 10 μέρες τις πετούνιες.

  13. Mαρία
    21/05/2019

    οι πετουνιες μου εχουν χασει το χρωμα τους στα φυλλα εχουν γινει κιτρινωπα γιατι?

    • Καλησπέρα Μαρία. Το κιτρίνισμα στα φύλλα της πετούνιας μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε έλλειψη λίπανσης. Συμπληρωματικά η προσθήκη σιδήρου θα βοηθούσε στο πρασίνισμα του φυλλώματος.

  14. Κλειώ
    22/04/2019

    Τι είναι οι ερπουσες ? Επίσης το βράδυ να βάζω την πετούνια μέσα στο σπίτι για να τη προστατεύσω από το κρύο?

    • Καλησπέρα Κλέιώ. Υπάρχουν οι σερφίνιες, που είναι έρπουσε πετούνιες, δηλαδή απλώνεται η βλάστηση τους πλευρικά όταν τις φυτεύσεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ