εικόνα

Οι πασχαλιές ανθίζουν το Πάσχα

Πασχαλιά, λουλούδι για το Πάσχα

Οι πασχαλιές ανθίζουν το Πάσχα

Ας γνωρίσουμε την πασχαλιά, το φυτό που είναι συνδεδεμένο με τη γιορτή του Πάσχα και ας στολίσουμε τα βάζα στο πασχαλιάτικο τραπέζι με τα έντονα αρωματικά μωβ λουλούδια του. Άλλωστε στο Πάσχα οφείλει και το όνομά του, καθώς αυτή την εποχή δίνει την εντυπωσιακή ανθοφορία του. Φυλλοβόλος θάμνος, με ύψος που φθάνει τα τέσσερα μέτρα. Ξεχωρίζει για τα καρδιόσχημα βαθυπράσινα φύλλα και τα άνθη του, σε αποχρώσεις από το λευκό και το απαλό κίτρινο μέχρι το βαθύ μωβ.
 
Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η πασχαλιά;
 
Φυτέψτε την πασχαλιά σε έδαφος μέσης σύστασης, ακόμη και σε ξηρό έδαφος, που να στραγγίζει καλά και να είναι ελαφρά αλκαλικό. Κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Επιλέξτε ηλιόλουστη θέση και δώστε αρκετό χώρο με επαρκή αερισμό, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει ικανοποιητικά την ανθοφορία της. Αν την φυτεύετε για φράκτη, φυτέψτε την περίπου ανά δυο μέτρα.
 
Τι φροντίδα θέλει η πασχαλιά;
 
Ποτίζετε την πασχαλιά κάθε δύο βδομάδες την περίοδο του καλοκαιριού και λιπαίνετε δύο φορές ετησίως, με πλήρες βιολογικό λίπασμα, στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές του καλοκαιριού μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας. Αφαιρέστε τα υπερώριμα ξερά λουλούδια, κατά τον μήνα Μάιο και Ιούνιο, προκειμένου να διατηρήσετε τη ζωντάνια και τη ζωτικότητα του φυτού. Αν θέλετε να πολλαπλασιάσετε την πασχαλιά, αυτό γίνεται με σπόρο, με μοσχεύματα ή με παραφυάδες.
 
Τι κλάδεμα θέλει η πασχαλιά;
 
Πραγματοποιήστε ελαφρύ κλάδεμα κατά τον Γενάρη-Φλεβάρη, αφαιρώντας ξερά, αδύνατα και κακοσχηματισμένα κλαδιά. Διατηρήστε το σχήμα στην πασχαλιά χωρίς να πραγματοποιήσετε σύντμηση των βλαστών, γιατί έτσι θα χάσετε τα μπουμπούκια που θα δώσουν ανθοφορία την επερχόμενη άνοιξη. Σε περίπτωση που θέλετε να πραγματοποιήσετε αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης σε μια γερασμένη πασχαλιά, κάντε το μέσα στον χειμώνα. Αφαιρέστε σχολαστικά τις παραφυάδες που δημιουργεί το φυτό κατά το τέλος Αυγούστου.
 
Κι ενα μυστικό για την πασχαλιά
 
Στο νησί Mackinac, στη λίμνη του Michigan, ανάμεσα σε Αμερική και Καναδά, γίνεται κάθε χρόνο, από το 1949, στα μέσα του καλοκαιριού, δεκαήμερο φεστιβάλ των πασχαλιών. Αυτό περιλαμβάνει επισκέψεις στους κήπους και τα πάρκα του νησιού που διαθέτουν πολλές ποικιλίες πασχαλιάς με άνθη άσπρα, ροζ ή μωβ, καθώς και παρελάσεις με άλογα στολισμένα στο λαιμό με γιρλάντες από άνθη πασχαλιάς.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *