εικόνα

Ορχιδέα φαλαίνοψις εσωτερικού χώρου

yellow-Orchid-jpg

Ορχιδέα φαλαίνοψις εσωτερικού χώρου

Η ορχιδέα φαλαίνοψις (Phalaenopsis), η πιο συνηθισμένη ποικιλία ορχιδέας εσωτερικού χώρου, δεν είναι τόσο ευαίσθητη όσο νομίζουν οι περισσότεροι, καθώς δείχνει μεγάλη προσαρμοστικότητα στις ελληνικές συνθήκες. Αρκεί βέβαια να της δώσουμε την κατάλληλη φροντίδα. Ενημερωτικά, αναφέρουμε ότι κατάγεται από τα τροπικά δάση της νοτιανατολικής Ασίας και είναι επίφυτη στο φυσικό της περιβάλλον, δηλαδή ζει και αναπτύσσεται κολλημένη πάνω σε δέντρα. Φέρει εντυπωσιακά λουλούδια πάνω σε ανθοφόρους μίσχους που διατηρούνται από έναν ως τρεις μήνες.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

• Μεταφυτέψτε την σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε δυο χρόνια περίπου, όταν το γλαστράκι της γεμίσει ασφυκτικά από τις ρίζες και ορισμένες εξέρχονται. Για υπόστρωμα μεταφύτευσης χρησιμοποιήστε φλοιό πεύκου διαμέτρου 2 – 3 εκ.
• Ποτίστε τις ορχιδέες προσεκτικά βυθίζοντας το γλαστράκι τους μέσα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό για λίγα λεπτά. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε βδομάδα για άνοιξη και φθινόπωρο, κάθε δέκα μέρες τον χειμώνα και κάθε τρεις μέρες το καλοκαίρι.
• Αποφύγετε να τις τοποθετήσετε κοντά σε θερμαντικά σώματα και όχι πολύ κοντά σε τζάμια που μεταφέρουν τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Ιδανικές θερμοκρασίες διατήρησης είναι 18-27° C .
• Προτιμήστε φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η έκθεση στον ήλιο προκαλεί άμεσα εγκαύματα στα φύλλα και γρήγορη ξήρανση των ανθέων.
• Λιπαίνετε μια φορά τον μήνα με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες ή με γενικό υγρό λίπασμα ανθοφορίας στη μισή συνιστώμενη δόση. Το λίπασμα θα αραιώνεται στη λεκάνη που θα χρησιμοποιούμε για το πότισμα. Κατά την περίοδο του χειμώνα, αποφεύγουμε τη λίπανση.
• Μην κόβετε τα ανθοφόρα στελέχη αμέσως μόλις τελειώσουν τα άνθη, γιατί ανθίζουν πολλές φορές. Αφού τελειώσουν οι ανθοφορίες και ξεραθεί το ανθικό στέλεχος, το αφαιρείτε και περιμένετε να σχηματισθεί από τη βάση νέο στέλεχος. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις κλαδέψετε νωρίτερα πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνετε νέα ανθοφορία με μικρότερα πάντως άνθη. Η ανθοφορία της ορχιδέας ευνοείται με τις χαμηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες και μικρότερης διάρκειας ημέρες του φθινοπώρου.

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *