εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για ορχιδέα φαλαίνοψις

Συμβουλές φροντίδας για ορχιδέα φαλαίνοψις

Συμβουλές φροντίδας για ορχιδέα φαλαίνοψις

Η ορχιδέα φαλαίνοψις (Phalaenopsis) αποτελεί την πιο δημοφιλή ποικιλία ορχιδέας, εσωτερικού χώρου, που συναντάμε σε σπίτια, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Φέρει εντυπωσιακά λουλούδια, σε διάφορα σχήματα και χρωματισμούς, πάνω σε ανθοφόρους μίσχους που διατηρούνται από έναν ως τρεις μήνες. Αν και θεωρείται πολύ ευαίσθητο και απαιτητικό φυτό, δείχνει μεγάλη προσαρμοστικότητα στις ελληνικές συνθήκες αρκεί βέβαια να της δώσουμε την κατάλληλη φροντίδα.

 

Πότε μεταφυτεύουμε και σε τι υπόστρωμα την ορχιδέα φαλαίνοψις;
 
Η μεταφύτευση της ορχιδέας φαλαίνοψις γίνεται κάθε δυο χρόνια περίπου, όταν το γλαστράκι της γεμίσει ασφυκτικά από τις ρίζες και ορισμένες εξέρχονται. Μεταφυτέψτε την ορχιδέα φαλαίνοψις σε μεγαλύτερη γλάστρα κατά 1-2 νούμερα, και για υπόστρωμα μεταφύτευσης χρησιμοποιήστε φλοιό πεύκου διαμέτρου 2 – 3 εκατοστών που θα βρείτε σε εξειδικευμένα γεωπονικά καταστήματα και garden centers.

 

Ποια είναι η κατάλληλη θέση για την ορχιδέα φαλαίνοψις;
 
Αποφύγετε να τοποθετήσετε την ορχιδέα φαλαίνοψις κοντά σε θερμαντικά σώματα και φροντίστε να μη βρίσκεται πολύ κοντά σε τζάμια που μεταφέρουν τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Ιδανικές θερμοκρασίες διατήρησης είναι 18-27°C. Προτιμήστε φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως. Eιδικά τους καλοκαιρινούς μήνες η έκθεση στον ήλιο προκαλεί άμεσα εγκαύματα στα φύλλα και γρήγορη ξήρανση των ανθέων.

 

Τι πότισμα και λίπανση χρειάζεται η ορχιδέα φαλαίνοψις;
 
Ποτίστε τις ορχιδέες φαλαίνοψις προσεκτικά βυθίζοντας το γλαστράκι τους μέσα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό για λίγα λεπτά. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε βδομάδα για άνοιξη και φθινόπωρο, κάθε 7-10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 3-5 μέρες το καλοκαίρι. Σχετικά με τη λίπανση της ορχιδέας, λιπαίνετε μια φορά τον μήνα με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες ή με γενικό υγρό λίπασμα ανθοφορίας στη μισή συνιστώμενη δόση. Το υγρό λίπασμα αραιώνεται στη λεκάνη που θα χρησιμοποιούμε για το πότισμα. Κατά την περίοδο του χειμώνα, αποφεύγουμε τη λίπανση.

 

Τι κλάδεμα χρειάζεται η ορχιδέα φαλαίνοψις για να ανθίσει;
 
Καταρχήν, δεν πρέπει να κόβουμε τα ανθοφόρα στελέχη της ορχιδέας φαλαίνοψις αμέσως μόλις τελειώσουν τα πρώτα άνθη, γιατί ανθίζουν πολλές φορές. Αφού τελειώσει η ανθοφορία και ξεραθεί το ανθικό στέλεχος, το αφαιρείτε με ειδικό ψαλίδι κλαδέματος και περιμένετε να σχηματισθεί από τη βάση νέο στέλεχος. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις κλαδέψετε νωρίτερα πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνετε νέα ανθοφορία με μικρότερα πάντως άνθη. Η ανθοφορία της ορχιδέας ευνοείται με τις χαμηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες και μικρότερης διάρκειας ημέρες του φθινοπώρου.

 

Κι ένα μυστικό για την ορχιδέα φαλαίνοψις
 
Η ορχιδέα φαλαίνοψις κατάγεται από τα τροπικά δάση της νοτιανατολικής Ασίας και είναι επίφυτη στο φυσικό της περιβάλλον, δηλαδή ζει και αναπτύσσεται κολλημένη πάνω σε δέντρα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *