εικόνα

Οκτώ μυστικά για γλυκά καρπούζια

Οκτώ μυστικά για γλυκά καρπούζια

Οκτώ μυστικά για γλυκά καρπούζια

Το καρπούζι είναι το πιο δημοφιλές φρούτο που φυτεύουμε την ανοιξιάτικη περίοδο στο κήπο μας. Η καλλιέργεια του είναι πολύ απαιτητική και δύσκολη. Παρακάτω, σας παραθέτουμε τα σημαντικότερα μυστικά για την καλλιέργεια του καρπουζιού ώστε να εξασφαλίσετε μια ικανοποιητική παραγωγή νόστιμων και γλυκών καρπουζιών.
 
Επιλέξτε ποικιλίες καρπουζιού και διατηρείτε σπόρο
 
Ο καλλιεργητής θα πρέπει να διατηρεί, κάθε χρόνο, δικό του σπόρο για να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας καρπουζιού που φυτεύει. Επιλέξτε ποικιλίες ανάλογα με την πρωιμότητα της φύτευσης, τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, που να εξασφαλίσουν ποιοτική παραγωγή τόσο σε γεύση όσο και σε άρωμα.
 
Φυτέψτε σπορόφυτα στα τέλη της άνοιξης
 
Φυτέψετε στα τέλη της άνοιξης, τα σπορόφυτα του καρπουζιού που έχετε δημιουργήσει στα σπορεία σας, καθώς το καρπούζι αγαπά τις ζεστές περιόδους. Εναλλακτικά, για οψιμότερες φυτεύσεις, φυτέψετε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο, στις αρχές του καλοκαιριού, για να έχετε παραγωγή στις αρχές του φθινοπώρου.
 
Εμπλουτίστε με κάλιο και οργανική ουσία
 
Είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση σημαντικής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος καλίου και οργανικής ουσίας με τη μορφή καλά χωνεμένη κοπριάς στις θέσεις φύτευσης, καθώς το καρπούζι είναι ιδιαίτερα απαιτητικό στη λίπανση. Συμπληρωματικά, παρέχετε πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 20 μέρες για να βοηθήσετε την ανάπτυξη των φυτών και την παραγωγή ποιοτικών καρπών.
 
Αποφύγετε την πυκνή φύτευση στα φυτά
 
Φυτέψτε τα φυτά της καρπουζιάς στις κατάλληλες αποστάσεις, ανά 70-120 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 180-240 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αποφύγετε τις πυκνές φυτεύσεις για τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών, για τη μεγαλύτερη παραγωγή και για την μείωση των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών.
 
Πραγματοποιείτε συχνό πότισμα
 
Η καρπουζιά είναι πολύ απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Η υπερβολική ποσότητα νερού σε έδαφος που δεν στραγγίζει συντελεί στην εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών.
 
Αντιμετωπίστε προληπτικά ασθένειες και έντομα
 
Για την φυτοπροστασία, σκονίστε με θειάφι γύρω από τη ρίζα, αλλά και πάνω στα φύλλα για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες και από τον τετράνυχο. Επίσης, ψεκάζετε τα φυτά κάθε βδομάδα διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό για να τα προστατέψετε από τη μελίγκρα και τον αλευρώδη.
 
Κορφολογούμε βλαστούς και αραιώνουμε καρπούς
 
Κορφολογείτε τα φυτά για να αναπτύξουν πλευρικούς βλαστούς. Στη συνέχεια, διατηρείτε 4-5 δυνατούς ζωηρούς βλαστούς και αφαιρείτε τους υπόλοιπους. Κρατάτε μόνο ένα καρπούζι σε κάθε βλαστό και αφαιρείτε τους υπόλοιπους για να εξασφαλίσετε μια ποιοτική παραγωγή.

 

Συγκομίστε τα καρπούζια όταν είναι ώριμα
 
Συγκομίζουμε τα καρπούζια όταν είναι ώριμα κι αυτό συμβαίνει όταν ξεραίνεται ο ελικοειδής μίσχος του καρπουζιού ή όταν κιτρινίζει το εξωτερικό λευκό σημείο που έχει το καρπούζι. Βέβαια, οι έμπειροι καλλιεργητές καρπουζιού καταλαβαίνουν την ωριμότητα κτυπώντας το καρπούζι με τα δάκτυλα και ακούγοντας τη βαθύτητα του παραγόμενου ήχου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

.