εικόνα

Αντιμετωπίστε την Tuta της ντομάτας

ΤΟΜΑΤΑ-TUTA_1305_logo

Αντιμετωπίστε την Tuta της ντομάτας

Αν τα φύλλα της τοματιάς σας ξηραίνονται στις άκρες και οι καρποί έχουν τρύπες, ένα είναι το πιθανότερο: έχει επιτεθεί η Tuta absoluta, ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο έντομο που μπορεί να επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής της τομάτας.

Συγκεκριμένα, η Tuta absoluta είναι ένα μικρό καφέ-σταχτί πεταλουδάκι, προερχόμενο από τη Λατινική Αμερική που πριν λίγα χρόνια βρέθηκε στην χώρα μας ενώ έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Πέραν της τομάτας,  όπου αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό τόσο στην υπαίθρια όσο και στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια, προσβάλλει τα φυτά της μελιτζάνας, της πατάτας και της πιπεριάς.

Δραστηριοποιείται κυρίως την νύχτα, πετά σε χαμηλό ύψος και γεννά αυγά που γίνονται κάμπιες που προσβάλλουν κυρίως τα φύλλα δημιουργώντας μικρές αρχικά στοές που επεκτείνονται. Σε έντονες προσβολές, την περίοδο του καλοκαιριού, το σύνολο της φυλλικής επιφάνειας μπορεί να καταστραφεί μέσα σε λίγες μέρες. Προσβάλλει και τους καρπούς της τομάτας δημιουργώντας τρύπες κοντά στον ποδίσκο με αποτέλεσμα οι προσβεβλημένοι καρποί να μην τρώγονται και να μην είναι εμπορεύσιμοι.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

 • Για την βιολογική καταπολέμηση του εντόμου και περιορισμό της δράσης του, προβαίνουμε στις παρακάτω ενέργειες:  Καταστρέφουμε τα υπολείμματα προηγούμενων καλλιεργειών τομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, πατάτας καθώς και τα ζιζάνια του στίφνου και του τάτουλα όπου φιλοξενείται επίσης η Τuta absoluta. Αποφεύγουμε νέες φυτεύσεις τομάτας δίπλα σε καλλιέργεια ήδη προσβεβλημέvα φυτά τομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, πατάτας.
 • Χρησιμοποιούμε υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό από τα φυτώρια.
 • Χρήσιμοποιούμε φερομονική παγίδα που συλλαμβάνει μαζικά τα αρσενικά έντομα tuta τόσο για την παρακολούθηση αλλά και για τη σύλληψη πληθυσμού και τον περιορισμό αύξησης.
 • Σκονίζουμε ή ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα Βάκιλου Θουριγγίας τα φυτά κάθε 15 μέρες για την αντιμετώπιση των καμπιών.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
ΝικοςΣκαρλατος Μάιος 11, 2017

Δεν μας λετε πριν να γινει η ζημια τη να κανουμε για να προλαβουμε το κακο

Σχολιάστε
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 11, 2017

  Ο προληπτικός συχνός ψεκασμός ή σκόνισμα με βάκιλο Θουριγγίας στις τοματιές μας αποτελεί μια καλή βάση αντιμετώπισης της tuta.

  Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *