εικόνα

Φύτευση μπανανιάς σε γλάστρα

banana-plant

Φύτευση μπανανιάς σε γλάστρα

Φυτέψτε και καλλιεργήσετε μια μπανανιά στο μπαλκόνι σας καθώς λόγω του εύκρατου κλίματος στη χώρα μας, ειδικά στη Νότια Ελλάδα, μπορεί να ευδοκιμήσει και να δώσει εύγευστους και θρεπτικούς καρπούς. Η μπανανιά είναι δενδρόµορφο, πολυετές, ποώδες τροπικό φυτό με µεγάλα φύλλα µε βελούδινη υφή, µε σαρκώδες κεντρικό νεύρο ενώ διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστηµα. Ο κλώνος της µπανάνας αποτελείται από τα θηλυκά άνθη που δίνουν τους γνωστούς, εδώδιµους καρπούς οι οποίοι τρώγονται νωποί όταν ωριμάσουν και γλυκάνουν.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ
• Επιλέξτε ένα ελαφρύ εδαφικό μείγμα που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση και ικανοποιητικό αερισμό για την ανάπτυξη των ριζωμάτων της μπανανιάς. Μια καλή συνταγή είναι: 40% χώμα, 30% τύρφη, 10% ποταμίσια άμμο, 20% περλίτη. Το άριστο pH κυµαίνεται µεταξύ 5,5 µε 6,5.
• Επιλέξτε μεγάλη στρογγυλή γλάστρα τουλάχιστον 50x 60 εκατοστά, με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο για να φεύγει το νερό. Τοποθετήσετε στη βάση ένα λεπτό στρώμα από χαλίκια ή σπασμένο κεραμίδι για να στραγγίζουν τα νερά ενώ ανάμεσα από το εδαφικό μείγμα και τη στρώση χαλικιών τοποθετήσετε ένα κο,μμάτι γεωυφάσματος.
• Κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης είναι οι µήνες Απριλίου και Μαΐου, όπου oι θερµοκρασίες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος. Κατά τη μεταφύτευση, τα νέα φυτά πρέπει να έχουν 1-2 φύλλα για περιορισµό της απώλειας νερού.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
• Ποτίζετε πολύ συχνά τη μπανανιά, οπωσδήποτε κάθε δεύτερη μέρα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον χειμώνα, η συχνότητα ποτίσματος πρέπει να είναι δυο φορές τη βδομάδα.
• Εξασφαλίσετε συχνή λίπανση κάθε 15 μέρες σε μικρές ποσότητες μετά το πότισμα. Προτιμήσετε ισόρροπο βιολογικό λίπασμα καρποφόρων φυτών ενώ στην περίοδο της καρποφορίας απαιτείται πρόσθετη λίπανση με βιολογικό λίπασμα καλίου.
• Επιλέξετε φωτεινή θέση προστατευμένη από τον αέρα, την παγωνιά και τον άμεσο ήλιο καθώς η μπανανιά χρειάζεται πολύ φως τουλάχιστον 12 ημερήσιες ώρες. Η άμεση ωστόσο έκθεση του φυτού σε αέρα και ήλιο μπορεί να προκαλέσει σχίσιμο και εγκαύματα στα φύλλα.
• Φροντίσετε να υποστηλώσετε με ένα ξύλινο πάσσαλο για καλύτερη στερέωση της μπανανιάς
• Ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας είναι θερμοκρασία ανάμεσα στους 20 έως 32 βαθμούς και σχετική υγρασία που ξεπερνά το 50% στον περιβάλλοντα χώρο. Σε θερμοκρασίες κάτω από τους 15 βαθμούς μαλακώνει ο κορμός της μπανανιάς και κιτρινίζουν τα φύλλα.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

.