εικόνα

Η λίπανση της τριανταφυλλιάς

Η λίπανση της τριανταφυλλιάς

Η λίπανση της τριανταφυλλιάς

Οι τριανταφυλλιές είναι ανθοφόροι καλλωπιστικοί θάμνοι που απαιτούν περισσότερο λίπασμα από τα υπόλοιπα είδη καλλωπιστικών θάμνων. Η λίπανση της τριανταφυλλιάς έχει ως βασικό στόχο την υγιή ανάπτυξη των βλαστών και του φυλλώματος, καθώς και τη δημιουργία πλούσιας και παρατεταμένης ανθοφορίας. Η έναρξη της λίπανσης ξεκινά αμέσως μετά το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, στα τέλη του χειμώνα.

 

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η λίπανση της τριανταφυλλιάς;
 
H λίπανση της τριανταφυλλιάς εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το είδος της και αν ανθίζει μια ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου. Συγκεκριμένα, μικρότερες απαιτήσεις σε λίπανση έχουν οι δεντρώδεις και οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές που διαθέτουν ενισχυμένο ριζικό σύστημα και ανθίζουν μια φορά το χρόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αρκεί συνήθως λίπανση μια-δυο φορές το χρόνο, εκτός αν παρατηρήσουμε κιτρίνισμα στα φύλλα της τριανταφυλλιάς μας ή μειωμένη ανάπτυξη. Αντίθετα, θαμνώδεις τριανταφυλλιές, νάνες ποικιλίες και υβρίδια “τσαγιού” που εμφανίζουν συνεχή ανθοφορία, χρειάζονται συχνή λίπανση κάθε 4-6 βδομάδες, από τις αρχές τις άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου.

 

Τι λίπασμα απαιτεί η τριανταφυλλιά;
 
Η λίπανση της τριανταφυλλιάς απαιτεί ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα που να περιέχει άζωτο, φώσφορο, κάλιο, καθώς και σε μαγνήσιο και σίδηρο. Επίσης κυκλοφορούν στο εμπόριο υγρά και υδατοδιαλυτά λιπάσματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της τριανταφυλλιάς. Η ποσότητα του λιπάσματος που συνιστούμε είναι εμπειρικά 1-2 κουταλιές της σούπας κοκκώδους λιπάσματος ανάλογα το μέγεθος της τριανταφυλλιάς. Κατά την έναρξη της λίπανσης, στις αρχές της άνοιξης, είναι πολύ σημαντική η συμπληρωματική προσθήκη οργανικής ουσίας κοπριάς ή κομπόστ γύρω από τη ρίζα κάθε τριανταφυλλιάς. Αυτό βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και την βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους.

 

Τι φροντίδα χρειάζεται η τριανταφυλλιά κατά τη λίπανση της;
 
Κατά την ενσωμάτωση του λιπάσματος στις τριανταφυλλιές, απαιτείται σκάλισμα γύρω από το φυτό της τριανταφυλλιάς για τη βελτίωση του αερισμού του ριζικού συστήματος, καθώς και της αποστράγγισης του εδάφους. Τέλος, είναι καλό να επισημάνουμε ότι οι τριανταφυλλιές, αλλά και γενικότερα τα καλλωπιστικά φυτά, θα πρέπει να ποτίζονται και πριν και μετά την εφαρμογή της λίπανσης για να μη δημιουργείται “στρες” στα φυτά και για να απορροφάται καλύτερα το λίπασμα στο έδαφος.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Καλλιρροη Απρίλιος 19, 2017

Τα μπουμπουκια τις τρυανταφυλιες μου εχουν ασπρα σαν ψυλοι τη μπορω να κανω;

Σχολιάστε
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 20, 2017

  Πιθανότατα, αναφέρεστε στον αλευρώδη, ένα λευκό κουνουπάκι που προσβάλλει την τριανταφυλλιά. Αντιμετωπίστε το οικολογικά, ψεκάζοντας με σκεύασμα σαπώνων καλίου που θα προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάστε την τριανταφυλλιά κατά το σούρουπο. Επαναλάβετε σε μία βδομάδα.

  Σχολιάστε
σχολιαστής
Ζωή Σεπτέμβριος 22, 2017

Γεια σας,
Η τριανταφυλλιά μου (σε γλάστρα) εχει ταλαιπωρηθεί παρά πολυ τον τελευταίο καιρό απο τον τετρανυχο και ειναι σε άσχημη κατάσταση με λιγοστά φυλλα και δε βλέπω σχεδόν καθολου νέους βλαστούς. Τι μπορω να κάνω για να αρχίσει να ρίχνει και πάλι;

Σχολιάστε
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Σεπτέμβριος 23, 2017

  Ο τετράνυχος είναι από τους σημαντικότερους εχθρούς στον κήπο μας και ειδικότερα για τις τριανταφυλλιές. Ο τετράνυχος προκαλεί ξήρανση των φύλλων της τριανταφυλλιάς σαν να έχει περάσει φλόγιστρο. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο σχετικό άρθρο μας για την αντιμετώπιση του τετράνυχου. Σχετικά με τη λίπανση της τριανταφυλλιάς σας, προσθέστε ένα υγρό λίπασμα αζώτου, που προσφέρει ανάπτυξη φυλλώματος και επαναλάβετε ανά δυο βδομάδες.

  Σχολιάστε
σχολιαστής
Οικονομιδου Ελισσάβετ Σεπτέμβριος 23, 2017

Γειά σας !!!!
Έχω 4 τριανταφυλλιές σε παρτέρι τσιμεντένιο και μια σε πλαστική γλαστρα. Όταν τις αγόρασα τα λουλούδια τους ήταν μεγάλα. Τώρα με το ζόρι ανθίζουν και το μεγεθός τους μοιάζει με ανθοι νανάκια τριανταφυλλιάς .
Επίσης έχω παρατηρήσει πως τα φύλλα τα τρώνε και τα τρυπάνε μικρές κάμπιες.
Πώς να τις προστατέψω από αυτές και τί πρέπει να κάνω για να ζωντανέψουν και να βγάλουν μεγάλα τριαντάφυλλα;

Σχολιάστε
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Σεπτέμβριος 30, 2017

  Γεια σας από τα Μυστικά του Κήπου. Πιθανότατα οι τριανταφυλλιές σας, θα χρειαστούν τακτική λίπανση μια φορά το μήνα για να δώσουν μεγαλύτερα άνθη. Ίσως, θα πρέπει να γίνει και αυστηρότερο κλάδεμα στα τέλη του χειμώνα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει για το κλάδεμα τριανταφυλλιάς.

  Σχετικά με τις μικρές κάμπιες στα φύλλα της τριανταφυλλιάς, θα σας πρότεινα να σκονίσετε με οικολογικό σκεύασμα από βάκιλο Θουριγγίας. Δείτε πληροφορίες για τον βάκιλο ως οικολογικό μέσο για την προστασία των φυτών στο σχετικό μας άρθρο.

  Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *