εικόνα

Η λίπανση της τριανταφυλλιάς

mistikakipou-lipansi-triantafillias

Η λίπανση της τριανταφυλλιάς

Οι τριανταφυλλιές είναι ανθοφόροι καλλωπιστικοί θάμνοι που απαιτούν περισσότερο λίπασμα από τα υπόλοιπα είδη καλλωπιστικών θάμνων. Η προσθήκη της λίπανση έχει ως στόχο την υγιή ανάπτυξη των βλαστών και του φυλλώματος, καθώς και τη δημιουργία πλούσιας ανθοφορίας. Η έναρξη της λίπανσης ξεκινά αμέσως μετά το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, στα τέλη του χειμώνα.

 

H λίπανση της τριανταφυλλιάς εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το είδος της και αν ανθίζει μια ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου. Συγκεκριμένα, μικρότερες απαιτήσεις σε λίπανση έχουν οι δεντρώδεις και οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές που διαθέτουν ενισχυμένο ριζικό σύστημα και ανθίζουν μια φορά το χρόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αρκεί συνήθως λίπανση μια φορά το χρόνο, εκτός αν παρατηρήσουμε κιτρίνισμα στα φύλλα ή μειωμένη ανάπτυξη. Αντίθετα, θαμνώδεις τριανταφυλλιές, νάνες ποικιλίες και υβρίδια “τσαγιού” που εμφανίζουν συνεχή ανθοφορία, χρειάζονται συχνή λίπανση κάθε 4-6 βδομάδες, από τις αρχές τις άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου.

 

Η λίπανση της τριανταφυλλιάς απαιτεί ένα πλήρες λίπασμα που να περιέχει άζωτο, φώσφορο, κάλιο, καθώς και μαγνήσιο. Η ποσότητα του λιπάσματος που συνιστούμε είναι εμπειρικά 1-2 κουταλιές της σούπας ανάλογα το μέγεθος της τριανταφυλλιάς. Κατά την έναρξη της λίπανσης, στις αρχές της άνοιξης, είναι πολύ σημαντική η συμπληρωματική προσθήκη οργανικής ουσίας κοπριάς ή κομπόστ γύρω από τη ρίζα κάθε τριανταφυλλιάς. Αυτό βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και την βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους.

 

Επίσης, κατά την ενσωμάτωση του λιπάσματος, απαιτείται σκάλισμα γύρω από το φυτό για τη βελτίωση του αερισμού του ριζικού σύστήματος καθώς και της αποστράγγισης του εδάφους. Τέλος, είναι καλό να επισημάνουμε ότι στις τριανταφυλλιές αλλά και γενικότερα στα καλλωπιστικά φυτά θα πρέπει να ποτίζονται και πριν και μετά την εφαρμογή της λίπανσης για να μη δημιουργείται “στρες” στα φυτά και για να απορροφάται καλύτερα το λίπασμα στο έδαφος.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Καλλιρροη Απρίλιος 19, 2017

Τα μπουμπουκια τις τρυανταφυλιες μου εχουν ασπρα σαν ψυλοι τη μπορω να κανω;

Σχολιάστε
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 20, 2017

    Πιθανότατα, αναφέρεστε στον αλευρώδη, ένα λευκό κουνουπάκι που προσβάλλει την τριανταφυλλιά. Αντιμετωπίστε το οικολογικά, ψεκάζοντας με σκεύασμα σαπώνων καλίου που θα προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάστε την τριανταφυλλιά κατά το σούρουπο. Επαναλάβετε σε μία βδομάδα.

    Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *