Λεμονοθύμαρο σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα

Το λεμονοθύμαρο είναι πολυετής αρωματικός θάμνος, με χαρακτηριστικά ωοειδή φύλλα, πράσινου ή κιτρινοπράσινου χρώματος που αναδίδουν άρωμα λεμονιού. Αν και δεν τόσο γνωστό όσο το θυμάρι, έχουν παρόμοιες ιδιότητες και μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού και εμφανίζει μικρά άνθη ιώδους χρώματος.

Τα φύλλα του λεμονοθύμαρου μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ή αποξηραμένα, σε σαλάτες, σε ψητά και σε διάφορές συνταγές μαγειρικής. Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται το λεμονοθύμαρο για να καλλιεργηθεί σε γλάστρα.

1. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το λεμονοθύμαρο στη γλάστρα;

Το λεμονοθύμαρο ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις, αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, ενώ παρουσιάζει και σχετική ανθεκτικότητα στο κρύο του χειμώνα.

Επιλέγουμε σχετικά αβαθείς γλάστρες, καθώς το λεμονοθύμαρο έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα που απλώνεται σταδιακά.

Το λεμονοθύμαρο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το φυτόχωμα που θα χρησιμοποιήσουμε, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.

Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο εξειδικευμένο για αρωματικά φυτά και βότανα.

Διαφήμιση

2. Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα απαιτεί το λεμονοθύμαρο στη γλάστρα;

Το λεμονοθύμαρο έχει σχετικά μικρές ανάγκες σε νερό γι’ αυτό ποτίζουμε κάθε 4-5 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 2-3 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Το υπερβολικό πότισμα ίσως δημιουργήσει σαπίσματα στους βλαστούς του λεμονοθύμαρου.

Προσθέτουμε μικρές ποσότητες (1-2 κουταλιές σούπας) χωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα αζώτου στις αρχές και στα τέλη της άνοιξης και μια φορά μέσα στο το φθινόπωρο.

Κλαδεύουμε αυστηρά το λεμονοθύμαρο, στις αρχές του φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας για να αναπτυχθεί ξανά και να δώσει πλούσια βλάστηση.

3. Κι ένα μυστικό για το λεμονοθύμαρο σε γλάστρα

Το λεμονοθύμαρο μπορούμε να το συγκαλλιεργήσουμε σε ζαρντινιέρες μαζί με άλλα αρωματικά φυτά όπως θυμάρι, φασκόμηλο και δίκταμο καθώς έχουν παρόμοιες απαιτήσεις σε φροντίδα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (13)

  1. Σπύρος
    25/10/2020

    Γεια χαρά

    Έχω ένα λεμονοθύμαρο και μια ρίγανη εδώ και 2 εβδομάδες. Σχεδό παράλληλα και τα δυο αρρώστησαν. Το λεμοθύμαρο ξεραίνεται στην κορυφή του βλαστού ενώ στη ρίγανη ξεραίνονται τα φύλλα καθώς είναι γεμάτα με πολύ μικρούς κόκκους (μαύρους και άσπρους).
    Θα μπορούσατε να με συμβουλέψετε στο πως να το αντιμετωπίσω ώστε να επιβιώσουν;

    Με εκτίμση,
    Σπύρος

    • Καλησπέρα Σπύρο. Κλάδεψε άμεσα τα αρωματικά φυτά σου και ψέκασε τα με οικολογικό σκεύασμα χαλκού. Μπορείς να προσθέσεις συμπληρωματικά πλήρες βιολογικό λίπασμα.

  2. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
    25/05/2020

    Καλησπέρα, πρόσφατα αγόρασα ένα λεμονοθύμαρο και ένα δενδρολίβανο με σκοπό να φυτεύουν σε παρτέρι! Μπορούν να φυτευθούν στο ίδιο παρτέρι; σε τι απόσταση μεταξύ τους αλλά και από τον τοίχο; Ευχαριστώ πολύ!

    • Καλησπέρα Δημοσθένη. Μπορεί να μεταφυτευτούν το λεμονοθύματο και το δεντρολίβανο σε απόσταση μεταξύ τους ένα μέτρο καθώς το δεντρολίβανο έχει μεγάλη ανάπτυξη και μισό μέτρο σε απόσταση από τον τοίχο.

  3. Ελένη
    15/05/2020

    Καλησπέρα! Έχει εδώ και 3 μέρες που πήρα ένα λεμονοθυμαρο το έχω φυτέψει με μια λεβάντα σε ζαρντινιέρα και το ποτισα όταν το φύτεψα και μια φορά σήμερα. Αλλά βλέπω ότι τα φύλα άρχισαν να γίνονται καφέ και να ξεραίνονται… Το έχω φυτέψει με φυτοχωμα γενικής χρήσης και δεν έχω κάνει λίπανση ακόμα.Μηπως να βγάλω το πιατάκι της ζαρντινιέρας; Τι μπορεί να φταίει και πως θα το σώσω;;

    • Καλησπέρα Ελένη. Για λίγες μέρες, βάλε τη ζαρντινιέρα σε σκιερό μέρος και πρόσεχε να μην ποτίζεις υπερβολικά, μόλις στεγνώνει το χώμα.

  4. Αλέξανδρος
    09/05/2020

    Καλησπέρα. Πριν λίγες εβδομάδες αγόρασα ένα λεμονοθύμαρο, το ποτίζω συχνά και του έχω βάλει και λίπασμα κοπριάς. Όμως έχει ξεραθεί τί μπορεί να συμβαίνει? Μήπως ο πολύς ήλιος το πειράζει?

    • Καλημέρα Αλέξανδρε. Πιθανότατα το λεμονοθύμαρο σου ξεράθηκε λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή υπερβολικής λίπανσης. Κλάδεψε το μήπως αναβλαστήσει και αναπτυχθεί ξανά το φύλλωμα του.

  5. Νικόλαος
    18/04/2020

    Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Πριν δύο εβδομάδες αγόρασα ένα λεμοθυμαρο και το έβαλα σε μεγάλη γλάστρα. Από πράσινα όμως τα φύλλα έγινα σιγά σιγά μαύρα τι μπορώ να κάνω για το σώσω αν σώζεται. Σας ευχαριστώ.

    • Καλησπέρα Νικόλαε. Πιθανότατα ποτίζεις υπερβολικά το λεμονοθύμαρο σου ή δεν στραγγίζει καλά η γλάστρα και γιαυτό μαυρίζουν σταδιακά τα φύλλα του. Θέλει σχετικά ηλιοφανές σημείο.

    • Κλαίρη
      08/09/2023

      Γεια σας κύριε Κώστα πραγματικά μας βοηθάτε πάρα πολύ με τις συμβουλές σας και με τις τόσες γνώσεις σας ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε δικό σας προσωπικό φυτώριο που μπορεί να αγοράσει κανείς ή αν δεν έχετε φυτώριο ποιο φυτώριο προτείνετε που να έχει μεγάλη ποικιλία στα φυτά και στα αρωματικά όμως δηλαδή κανείς να μπορεί να βρει και Κάπαρη και τζίντζερ και όλα αυτά να τα βρει έτοιμα η βασική μου απορία όμως είναι η εξής ένας γείτονας μου έχει αγοράσει μία ένα πολύ μεγάλο φυτό γύρω στα 250 ευρώ το οποίο μοιάζει με μπανανιά ακριβώς αλλά δεν κάνει μπανάνες βέβαια δεν θυμάμαι το όνομά του χωρίς να έχει και αυτός γνωστή γνώσεις μου είπε ότι θα μου δώσει ένα φρέσκο φύλλο του φυτού το οποίο φιλώ βέβαια είναι τεράστιο Τι λέτε υπάρχει εκδοχή να βάλω στο κοτσάνι του φύλλου ορμόνη ριζοβολίας και να το φυτέψω υπάρχει περίπτωση να πιάσει κατά αυτό τον τρόπο Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας

      • Δες για κάποιο φυτώριο της περιοχής σου για να προμηθευτείς φυτά. Καλύτερα να βγάλεις παραφυάδα από το συγκεκριμένο φυτό για να φυτέψεις στον κήπο σου. Είναι πιθανότατα καλλωπιστική ποικιλία που (Musa sp.) μοιάζει με την μπανανιά αλλά δεν δίνει καρπούς.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ