εικόνα

Λάδανο, το Μύρο της Βίβλου

Λάδανο, το Μύρο της Βίβλου

Λάδανο, το Μύρο της Βίβλου

H λαδανιά ή αγκίσαρος είναι ένας αυτοφυής χαμηλός, φρυγανώδης θάμνος της μεσογειακής χλωρίδας που φύεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου. Η λαδανιά έχει χνουδωτά φύλλα και φέρει πολύ λεπτά άνθη, σε ρόζ ή λευκό χρώμα, με ένα χαρακτηριστικό τσαλάκωμα. Τα φύλλα και οι βλαστοί του φυτού, κατά τους θερινούς μήνες, εκκρίνουν μια ρητινώδη ουσία, γνωστή με το όνομα αλάδανος ή λάδανο. Το λάδανο είναι γνωστό και ως «Μύρο της Βίβλου», καθώς χρησιμοποιόταν ως θυμίαμα κατά την ανάγνωση των ψαλμών του Δαυίδ και της Βίβλου. To λάδανο συλλέγεται μόνο στην Κρήτη για εμπορικούς σκοπούς, στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σίσες του νομού Ρεθύμνης, με μια πολύ ιδιαίτερη διαδικασία.

 

Πως συλλέγεται το λάδανο από τη λαδανιά;
 
Στα τέλη Μαΐου, μόλις αρχίσει η ζέστη του καλοκαιριού, οι κάτοικοι στις Σίσες συλλέγουν τον αλάδανο από το φυτό, χρησιμοποιώντας μια κατασκευή από ξύλο που πάνω της έχουν δέσει πλαστικά λουριά και λέγεται «αργαστήρι». Χτυπώντας αυτά τα λουριά πάνω στο φυτό, το πλαστικό μαζεύει την έκκριση ρητίνης από τα φύλλα. Η έκκριση όταν κρυώσει στερεοποιείται και γίνεται μαύρη. Στη συνέχεια, αφήνουν τα αργαστήρια αρκετή ώρα κάτω από τον ήλιο, για να ζεσταθεί και να μαλακώσει η μαύρη πάστα που βρίσκεται πάνω στα λουριά. Με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται ξυστρί, σφίγγουν τα λουριά και τα τραβάνε για να μαζέψουν το λάδανο.
 
Τι ευεργετικές ιδιότητες έχει το λάδανο;
 
Από την αρχαιότητα το λάδανο έχει χρησιμοποιηθεί ενάντια στους λοιμούς της χολέρας, ως αρωματική ουσία για θυμιάσεις, αλλά και στην ταρίχευση των νεκρών, ενώ έχουν επισημανθεί οι στυπτικές, θερμαντικές και μαλακτικές ιδιότητες του. Το λάδανο αξιοποιείται και στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη και αντιδιαρροϊκή δράση, είναι σπασμολυτικό, αποχρεμπτικό και αντικαταρροϊκό. Διαθέτει καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την αϋπνία, τη διάρροια και τον πονόδοντο. Σε νεότερες ιατρικές μελέτες, έχει ερευνηθεί η αντικαρκινική του δράση ενάντια σε όγκους.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *