Κρίταμο: ένα αρωματικό παραθαλάσσιο βότανο

Κρίταμο, παραθαλάσσιο βότανο

Το κρίταμο είναι πολυετής πόα που φυτρώνει σε βραχώδεις ακτές και αμμουδιές και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σέλινο, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το μάραθο.

Διαθέτει υπόλευκα σαρκώδη, παχιά και γυαλιστερά φύλλα, επιμήκη και λογχοειδή. Ο βλαστός και τα φύλλα του κρίταμου, όταν τα τρίψει κανείς αναδίδουν μια ευχάριστη μυρωδιά και έχουν μια αλμυρή γεύση.

Το χρώμα των βλαστών και των φύλλων είναι κυανοπράσινο, ενώ τα άνθη του είναι κιτρινοπράσινα.

1. Πώς χρησιμοποιείται το κρίταμο στην κουζίνα;

Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του κρίταμου τρώγονται και διαθέτουν μια χαρακτηριστική πικρή και υφάλμυρη γεύση. Συλλέγονται από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλμη, καθώς χρησιμοποιούνται στις σαλάτες ως άρτυμα στη χωριάτικη σαλάτα αλλά και σαν συνοδευτικό ψαριών και κρεάτων.

Οι βλαστοί και τα άνθη του κρίταμου τηγανίζονται και γίνονται ομελέτες, ενώ τα φύλλα και οι σπόροι του μπορούν να παρασκευαστούν σε αρωματικό τουρσί. Τέλος, από το κρίταμο μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα εξαιρετικό καρύκευμα αλατιού, αν το αποξηράνουμε και το τρίψουμε.

Διαφήμιση

2. Τι άλλες χρήσεις έχει το κρίταμο;

Το κρίταμο έχει σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως διουρητικό, αντιμικροβιακό, καθαριστικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι.

Επίσης, το αιθέριο έλαιο του κρίταμου χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των καλλυντικών, καθώς είναι πλούσιο σε αμινοξέα και φαινολικές ενώσεις.

Το κρίταμο ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία και την ανάπλαση του δέρματος παρέχοντας άριστα αντιγηραντικά αποτελέσματα.

3. Κι ένα μυστικό για το κρίταμο

Επειδή ο σπόρος του κρίταμου παρουσιάζει αρκετή ομοιότητα με το κριθάρι, οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθμον» που σημαίνει κριθάρι. Άλλωστε, και η βοτανική (λατινική) ονομασία του κρίταμου έχει την ίδια ρίζα με την αρχαιοελληνική λέξη. Αναφέρεται ως Crithmum maritimum, δηλαδή κρίταμο το παραλιακό.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
    09/04/2019

    Κύριοι καλησπέρα σας.
    Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας.
    Διάβασα το άρθρο σας για το κρίταμο. Θα ήθελα να σας πω ότι η φωτογραφία που έχετε αναρτήσει, ανήκει σε άλλο φυτό, το οποίο λέγεται μεσημβριάνθεμο ή μπούζι (Carpobrotus edulis). Το κρίταμο είναι αυτό που φαίνεται στο παρακάτω βίντεο https://m.youtube.com/watch?v=dvuve8D2sN4
    Ελπίζω να βοήθησα.
    Με εκτίμηση
    Παρασκευή

    • Καλησπέρα Παρασκευή και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πραγματικά, είχε γίνει λάθος και είχε αναρτηθεί η φωτογραφία του Carpobrotus edulis. Διορθώθηκε άμεσα και ανεβάσαμε τη σωστή φωτογραφία που έχουμε βγάλει για το κρίταμο. Σε ευχαριστούμε πολύ για την σωστή παρατήρηση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ