εικόνα

Κοντούλα, δημοφιλής ποικιλία αχλαδιάς

ΑΧΛΑΔΙΑ_1305_logo

Κοντούλα, δημοφιλής ποικιλία αχλαδιάς

Η κοντούλα είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία αχλαδιάς, στον ελληνικό χώρο, με εξαιρετικής ποιότητας  νόστιμα αχλάδια.

Κύκλος ζωής

Αρκετά ζωηρή  και ορθόκλαδη ποικιλία, αρχίζει να καρποφορεί ικανοποιητικά μετά τα 5 πρώτα χρόνια σε έδαφος που είναι ελαφρύ, γόνιμο, και δροσερό ενώ τα αργιλώδη εδάφη είναι απαγορευτικά στην ανάπτυξη του δέντρου. Όσον αφορά τη μορφολογία του καρπού, είναι σχετικά μικρός και σε σχήμα ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της κοντούλας. Η παραδοσιακή κοντούλα έχει γυρτό σαρκώδη ποδίσκο, ενώ  υπάρχουν και ποικιλίες κοντούλας με ευθυτενές ποδίσκο.

Που και πώς ευδοκιμεί

Σχετικά με τη λίπανση,η ενσωμάτωση σβησμένης κοπριάς στο τέλος του χειμώνα θα δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του δέντρου την άνοιξη. Οι ανάγκες σε φώσφορο είναι πολύ περιορισμένες και οι απαιτήσεις σε κάλιο είναι μικρότερες από εκείνες της μηλιάς. Η αχλαδιά κοντούλα είναι ευαίσθητη στην έλλειψη βορίου ενώ είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο βακτηριακό κάψιμο, ασθένεια που αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς με χαλκούχο διάλυμα.

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *