εικόνα

Δέκα μυστικά για κομμένα λουλούδια

Δέκα μυστικά για κομμένα λουλούδια

Δέκα μυστικά για κομμένα λουλούδια

Αν και φροντίζουμε πολύ τα λουλούδια στους κήπους και στις αυλές, πολλές φορές τα παραμελούμε μετά που τα κόψουμε και τα βάλουμε στο βάζο και χάνουν τη φρεσκάδα και το χρώμα τους. Σας παραθέτουμε, λοιπόν, τις δέκα πιο σημαντικές συμβουλές για τα κομμένα λουλούδια στο βάζο, ώστε να διατηρήσουν την φρεσκάδα και το χρώμα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
 
1. Κόβετε τα λουλούδια λοξά, δύο εκατοστά κάτω στη βάση του ανθοφόρου βλαστού, για να μπορούν να απορροφήσουν περισσότερο νερό.
 
2. Κόβετε τα λουλούδια μέσα σε λεκάνη με νερό ώστε τα λουλούδια σας να έρθουν σε επαφή με τον αέρα όσο το δυνατόν λιγότερο και αφαιρείτε τα κάτω φύλλα των ανθοφόρων βλαστών.
 
3. Πλένετε τα βάζα σας με χλωρίνη για απολύμανση από μύκητες και μικρόβια.
 
4. Προσέξτε να μην βάζετε στο βάζο περισσότερα λουλούδια από όσα χωρά ταλαιπωρώντας τους βλαστούς και τους μίσχους.
 
5. Προσθέτετε στο νερό για θρεπτικό διάλυμα: μισή ασπιρίνη ή λίγο ανθρακούχο αναψυκτικό γκαζόζα ή πορτοκαλάδα ή λίγες σταγόνες λεμονιού μαζί με μισό κουταλάκι ζάχαρη.
 
6. Αφαιρέστε τυχόν μαραμένα φύλλα και άνθη πριν πέσουν και σαπίσουν μέσα στο νερό.
 
7. Αλλάζετε το νερό κάθε δύο μέρες και κόβετε ξανά τα λουλούδια ένα εκατοστό πάνω από την προηγούμενη τομή.
 
8. Αποφύγετε μεγάλη ποσότητα νερού για μερικά ανθόφυτα, όπως οι ζέρμπερες που έχουν μικρά τριχίδια επάνω στο βλαστό τους, καθώς σαπίζουν εύκολα.
 
9. Τοποθετείτε το βάζο με τα λουλούδια σε φωτεινό μέρος, αλλά να μη το κτυπά απευθείας ο ήλιος.
 
10. Διατηρήστε τα λουλούδια μακριά από καλοριφέρ και τζάκι καθώς και από ρεύματα, γιατί ταλαιπωρούνται και μαραίνονται πιο γρήγορα.

 

Καλή επιτυχία!

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *