εικόνα

Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς

Κλάδεμα Πορτοκαλιάς

Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς

Οι πορτοκαλιές που βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους καρποφορίας χρειάζονται ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο. Είναι πειραματικά αποδεδειγμένο ότι στα εσπεριδοειδή δένδρα η παραγωγή μειώνεται ανάλογα με την αυστηρότητα του κλαδέματος. Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς πρέπει να γίνεται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, μετά το τέλος της παραγωγής. Ο ακριβής χρόνος, εξαρτάται από την ποικιλία της πορτοκαλιάς καθώς και από τις εδαφοκλιματικες συνθήκες της περιοχής που καθορίζουν την πρωίμιση ή την οψίμιση της παραγωγής.

 

Αναλυτικότερα, κατά το κλάδεμα της πορτοκαλιάς επιβάλλεται ένα αρχικό αραίωμα του πάνω μέρους του δένδρου για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της καρποφόρας βλάστησης στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων. Ο περιορισμός του ύψους του δένδρου διευκολύνει τη συγκομιδή των καρπών και παράλληλα διευκολύνει την καταπολέμηση των μυκητολογικών και εντομολογικών εχθρών της πορτοκαλιάς. Βέβαια, το αυστηρότερο κλάδεμα και ο υπερβολικός περιορισμός του ύψους του δένδρου θα μας οδηγήσει σε αρνητικά αποτέλεσματα για την παραγωγικότητα του δένδρου, λόγω της αφαίρεσης μεγάλης ποσότητας καρποφόρου βλάστησης.

 

Eπίσης, θα πρέπει να επιλέγουμε 3-5 βραχιόνες ορθόκλαδης βλάστησης που αποτελούν τους κύριους βραχίονες του δέντρου. Διατηρούμε τους βραχίονες στο ίδιο ύψος με ελαφρό κλάδεμα και αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς, καθώς και τα ξερά κλαδιά. Οι ποδιές του δένδρου που φέρουν το μεγαλύτερο φορτίο των καρπών θα πρέπει να συντέμνονται ελαφρά για να αξιοποιείται η παραγωγική τους δύναμη. Θα πρέπει να τις αφαιρέσουμε όταν εξαντληθεί η καρποφορία τους και να αφήσουμε άλλες ποδιές που διαθέτουν περισσότερη δύναμη και παραγωγικότητα.

 

Τέλος, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά το κλάδεμα της πορτοκαλιάς ώστε να μην ανοιχτεί το δένδρο σε τέτοιο βαθμό ώστε να κινδυνεύουν οι βραχίονες του δένδρου να υποστούν εγκάυματα από τον ήλιο. Αν κάποιος κλάδος εκτεθεί επικίνδυνα στον ήλιο, καλό είνα να επαλειφθεί με διάλυμα ασβεστίου. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα και αλείφουμε τις τομές με ειδική πάστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

 

Καλη επιτυχία στο κλάδεμα της πορτοκαλιάς!

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *