εικόνα

Το κλάδεμα της μανταρινιάς

Το κλάδεμα της μανταρινιάς

Το κλάδεμα της μανταρινιάς

Οι μανταρινιές, όπως και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή δένδρα, απαιτούν ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο. Το κλάδεμα της μανταρινιάς γίνεται μέσα στην άνοιξη, όταν έχει περάσει ο κίνδυνος των παγετών και έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία των δένδρων. Με το ανοιξιάτικο κλάδεμα επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ανανέωση βλάστησης σε σχέση με το φθινοπωρινό κλάδεμα. Ο ακριβής χρόνος του κλαδέματος εξαρτάται, κυρίως, από την ποικιλία της μανταρινιάς και, δευτερευόντως, από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Για παράδειγμα, οι πρώιμες ποικιλίες μανταρινιάς «Κλιμεντίνη» και «Nόβα» κλαδεύονται στις αρχές τις άνοιξης, σε αντίθεση με την όψιμη ποικιλία Aνκόρ που κλαδεύτεαι μέσα στον μήνα Μάϊο.

 

Στο κλάδεμα της μανταρινιάς, θα πρέπει να φροντίσουμε για ένα αρχικό αραίωμα της πάνω κόμης του δένδρου για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της καρποφόρας βλάστησης στο εσωτερικό της φυλλικής επιφάνειας. Ο περιορισμός του ύψους του δένδρου διευκολύνει τη συγκομιδή των καρπών και, παράλληλα, διευκολύνει την καταπολέμηση των μυκητολογικών και εντομολογικών προσβολών. Επίσης, οι μανταρινιές χρειάζονται κλάδεμα που θα αποβλέπει στην αφαίρεση των αδύναμων κλάδων και σε σύντμηση δευτερευόντων βραχιόνων σε πλάγια βλάστηση, ώστε να αυξηθεί η ζωηρότητα της βλάστησης των δένδρων.

 

Έχοντας τα παραπάνω υπόψη, φροντίζουμε να επιλέξουμε 4-5 καλοσχηματισμένους κλάδους ορθόκλαδης βλάστησης που αποτελούν τους κύριους βραχίονες του δέντρου. Διατηρούμε τους βραχίονες στο ίδιο ύψος με ελαφρό κλάδεμα και αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς που αλληλοτέμνονται, καθώς και τα ξερά κλαδιά. Οι ποδιές της μανταρινιάς, δηλαδή οι χαμηλοί κλάδοι που φέρουν την σημαντικότερη καρποφόρα παραγωγή, θα πρέπει να συντέμνονται ελαφρά για να αξιοποιείται η παραγωγική τους δύναμη και να αφαιρούνται όταν εξαντληθεί η καρποφορία τους.

 

Κατά το κλάδεμα της μανταρινιάς, όπως και των υπολοίπων εσπεριδοειδών δένδρων, η αφαίρεση των κλάδων πρέπει να γίνεται με κάθετη τομή κοντά στο σημείο έκφυσης, χωρις να αφήνεται τακούνι, καθώς έτσι περιορίζουμε τον σχηματισμό πολλών λαίμαργων βλαστών. Τέλος, μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα και αλείφουμε τις τομές με ειδική πάστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Χριστόδουλος Απρίλιος 19, 2017

Καλημερα,
Ήδη έχει άνθη μπορώ να την κλαδέψω τώρα;

Σχολιάστε
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 20, 2017

    Αν κλαδέψετε πολύ ελαφριά την μανταρινιά, μπορείτε και όταν είναι ανθισμένη, ενώ αν την κλαδέψετε αυστηρότερα θα περιμένετε να δέσει τους καρπούς για να μην προκληθεί μεγάλη ανθόρροια. Στην πρώτη περίπτωση, μετά θα πρέπει να ψεκάσετε με γλυκονικό χαλκό, ειδικό σκεύασμα που δεν πειράζει τον ανθό, ενώ στην δεύτερη περίπτωση μπορείτε να ψεκάσετε και με άλλη μορφή χαλκού (υδροξείδιο του χαλκού, οξυχλωριούχο χαλκό ή βορδιγάλειο πολτό) .

    Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *