εικόνα

Το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού

mistikakipou-michaliskoulieris-klademaampeliou0159

Το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού

Το κλάδεμα που γίνεται κάθε χειμώνα στο αμπέλι και έχει σκοπό την ρύθμιση της παραγωγής λέγεται κλάδεμα καρποφορίας. Ο κλαδευτής έχει ως στόχους, αφενός, να διατηρήσει το σχήμα μόρφωσης του αμπελιού και, αφετέρου, να ισορροπήσει την παραγωγή με τη βλάστηση του, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, την ευρωστία και την ποικιλία του. Βασική επιδίωξη πέραν της εξασφάλισης μιας καλής παραγωγής είναι και η βελτίωση της ποιότητας, τόσο σε επίπεδο μεγέθους και πυκνότητας των ραγών, όσο και περιεκτικότητας σακχάρων και οξέων.

 

Πριν αρχίσουμε το κλάδεμα ενός πρέμνου (φυτό αμπελιού), μελετάμε τη συμπεριφορά του στο κλάδεμα καρποφορίας του περασμένου έτους. Η παρατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, θα μας βοηθήσει στον καθορισμό του τρόπου κλαδέματος της φετινής χρονιάς. Μπορούμε να διακρίνουμε τρεις βασικές υποθέσεις:

 

1η Υπόθεση:
Παρατηρούμε ότι οι οφθαλμοί που αφέθηκαν κατά το κλάδεμα της προηγούμενης χρόνιας βλάστησαν σε μακριές, χονδρές και καλά ωριμασμένες κληματίδες. Επίσης, παρατηρούμε ότι βλάστησαν και κοιμώμενοι οφθαλμοί και έδωσαν λαίμαργους. Αυτό πιστοποιεί ότι το προηγούμενο κλάδεμα ήταν αυστηρό και πρέπει την φετινή χρονιά να αφήσουμε δύο κεφαλές στον ίδιο βραχίονα, είτε μία αμολυτή 5-10 οφθαλμών.

 
2η Υπόθεση:
Παρατηρούμε ότι δεν βλάστησαν όλοι οι οφθαλμοί που αφέθηκαν στο πρέμνο, ενώ οι οι κληματίδες είναι λεπτές, κοντές και δεν υπάρχουν λαίμαργοι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλαδεύσουμε πιο αυστηρά ή να αφαιρέσουμε μερικές κεφαλές διατηρώνατας πάντα το σχήμα του πρέμνου.
 
3η Υπόθεση:
Παρατηρούμε ότι όλοι οι οφθαλμοί που αφήσαμε βλάστησαν μετά το κλάδεμα της προηγούμενης χρόνιας και έδωσαν κληματίδες με κανονικό πάχος, μήκος και το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας. Αυτό σημαίνει ότι το πρέμνο αντέδρασε ισόρροπα στο κλάδεμα της προηγούμενης χρονιάς και επομένως και τη φετινή χρονιά θα απαιτηθεί ένα ανάλογο κλάδεμα.

 

Το κλάδεμα καρποφορίας ανάλογα με το μήκος των παραγωγικών μονάδων (κεφαλές, αμολυτές) διακρίνεται σε βραχύ, όπου διατηρούνται κεφαλές μέχρι 3 οφθαλμών, μακρύ όπου αφήνονται αμολυτές των 5 έως 7 οφθαλμών και μικτό, όπου αφήνονται κεφαλές με μέχρι 3 οφθαλμούς και αμολυτές με παραπάνω από 4 οφθαλμούς. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των κεφαλών που αφήνονται εξαρτάται από την ισχύ, την ηλικία του πρέμνου και τις καλλιεργητικές φροντίδες όπως η λίπανση και το πότισμα. Επίσης, κάποιες ποικιλίες δέχονται αυστηρό (βραχύ) κλάδεμα στα δύο μάτια καθώς είναι γόνιμα όπως η κορινθιακή σταφίδα, ενώ άλλες δέχονται μακρύ κλάδεμα και αφήνονται αμολυτές όπως η σουλτανίνα που δεν έχει γόνιμα τα τρία πρώτα μάτια.

 

Τέλος, πρέπει να δώσουμε και μερικές βασικές πρακτικές συμβουλές κατά το κλάδεμα καρποφορίας:
 

  • Απολυμαίνουμε με διάλυμα χλωρίνης 2% τα εργαλεία κλαδέματος (ψαλίδια, πριόνια) από πρέμνο σε πρέμνο, για να μη μεταδώσουμε ασθένειες όπως η ίσκα, η φόμοψη και η ευτυπίωση.
  • Ψεκάζουμε με χαλκό μετά το κλάδεμα για να προστατευθούν τα πρέμνα από τις ασθένειες
  • Κλαδεύουμε με πάντα με ξηρό καιρό και ποτέ με υγρό βροχερό για να μη μεταδίδονται οι μυκητολογικές ασθένειες
  • Κλαδεύουμε κατά τη λίγωση του φεγγαριού, 2-3 μέρες μετά την Πανσέληνο για να μη “δακρύσει” το αμπέλι και έχουμε απώλεια των χυμών του.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *