εικόνα

Το κλάδεμα της αχλαδιάς

mistikakipou-michaliskoulieris-klademaaxladias

Το κλάδεμα της αχλαδιάς

Το κλάδεμα της αχλαδιάς γίνεται κατά την χειμερινή περίοδο, στον λήθαργο των φυτών, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο και οπωσδήποτε πριν αρχίσει η διόγκωση των οφθαλμών και η έναρξη της νέας βλάστησης. Aποτελεί ένα σημαντικό καλλιεργητικό παράγοντα για την επίτευξη καλής βλαστικής ανάπτυξης του δέντρου και ικανοποιητικής παραγωγής κάθε χρόνο. Το κλάδεμα της αχλαδιάς, όπως και στα υπόλοιπα καρποφόρα δένδρα, διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας.

 

Τι σχήμα θα δώσουμε στα νεαρά δέντρα της αχλαδιάς;
 
Το κλάδεμα διαμόρφωσης αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στα νεαρά δέντρα της αχλαδιάς. Τα επικρατέστερα σχήματα μόρφωσης σε επαγγελματικές καλλιέργειες αχλαδιάς είναι η παλμέττα, ο χαμηλός οπωροφόρος φράκτης και η ελεύθερη άτρακτος, ενώ στους ερασιτεχνικούς κήπους, η αχλαδιά διαμορφώνεται κυρίως σε κυπελλοειδές σχήμα. Κατά τη διαμόρφωση του κυπελλοειδούς, αφήνουμε τρεις κύριους βραχίονες που σχηματίζουν γωνία 50-60° με τον κορμό. Κάθε βραχίονας, φέρει δυο καλά σχηματισμένους κλάδους, ο πρώτος σε απόσταση 40-50 εκατοστά από τη βάση και ο δεύτερος 60-80 εκατοστά, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον πρώτο. Η διαμόρφωση των δένδρων θα πρέπει να γίνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με ελαφρές επεμβάσεις, γιατί τα δέντρα έτσι μπαίνουν νωρίτερα σε καρποφορία.

 

Τι κλάδεμα καρποφορίας θα κάνουμε στις αχλαδιές;
 
Το κλάδεμα καρποφορίας στις αχλαδιές, έχει σαν σκοπό τη διατήρηση της λογχοειδούς βλάστησης της αχλαδιάς (τριετές καρποφόρο ξύλο), στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η ομαλή καρποφορία στα δένδρα και η ικανότητα να παράγουν ευμεγέθεις και ποιοτικούς καρπούς. Αυτό γίνεται με αποκοπή των παλαιότερων κλάδων και των ξερών ή ασθενικών κλάδων, καθώς και με την σύντμηση κλάδων για να διατηρηθεί σε χαμηλό ύψος το δένδρο και να διευκολύνεται η συγκομιδή. Οι βλαστοί του παρελθόντος έτους δεν κλαδεύονται, αλλά πρέπει να αφαιρούνται. Παράλληλα, για την εξασφάλιση καλής παραγωγής, καθοριστικός παράγοντας είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικού φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάλογα την ποικιλία της αχλαδιάς και την τάση να σχηματίζει λογχοειδή, διαφοροποιείται ανάλογα και το κλάδεμα καρποφορίας

 

Και ένα μυστικό για το κλάδεμα
 
Αν η γονιμότητα του εδάφους σε συνδυασμό με τις καλλιεργητικές τεχνικές εξασφαλίζουν μέτρια ζωηρότητα στις αχλαδιές, τότε το κλάδεμα πρέπει να είναι ελαφρύ. Αν το κλάδεμα είναι υπερβολικά ελαφρύ, τότε δεν εξασφαλίζεται ικανοποιητικό μέγεγεθος καρπών και απαιτείται εκτεταμένο αραίωμα καρπών. Από την άλλη, αν το κλάδεμα είναι υπερβολικά αυστηρό, μειώνεται η φυλλική αλλά και η καρποφόρα επιφάνεια της αχλαδιάς σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζει την παραγωγή αρνητικά.

 
Λιονουδάκης Κώστας
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *