εικόνα

Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς

mistikakipou-klademaamigdalia

Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς

Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς είναι βασικός καλλιεργητικός παράγοντας για το συνδυασμό καλής ανάπτυξης του δέντρου και επίτευξης ικανοποιητικής παραγωγής κάθε χρόνο. Η αμυγδαλιά πρέπει να κλαδεύεται κάθε χρόνο την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου. Το κλάδεμα της διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας.

 

Το κλάδεμα διαμόρφωσης αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στο νεαρό δέντρο. Η διαμόρφωση των δένδρων θα πρέπει να γίνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με ελαφρές επεμβάσεις. Συνήθως, η αμυγδαλιά διαμορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα, με 3-4 κύριους βραχίονες σε ύψος 70-80 εκατοστών από την επιφάνεια του εδάφους για να διευκολύνονται οι καλλιεργητικές εργασίες. Κάθε βραχίονας φέρει δυο βασικούς κλάδους, ο πρώτος σε απόσταση 30-40 εκατοστών από τη βάση και ο δεύτερος 60-80 εκατοστών από τη βαση, αντίθετα ο ένας από τον άλλο.

 

Το κλάδεμα καρποφορίας, αποσκοπεί στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αυτό γίνεται με αποκοπή των παλαιότερων κλάδων, την απομάκρυνση των ξηρών ή προσβεβλημένων από διάφορους εχθρούς βλαστών, αλλά και την διατήρηση του φυτού σε ένα αποδεκτό ύψος ώστε να ευκολύνεται η συγκομιδή των καρπών. Επίσης, θα πρέπει να αφαιρούνται οι μη επιθυμητοί λαίμαργοι βλαστοί.

 

Τα γηρασμένα δένδρα που στερούνται ζωηρής βλάστησης, θα πρέπει να κλαδευτούν αρκετά αυστηρά έτσι ώστε να δυναμώσουν εκ νεόυ. Το αυστηρό κλάδεμα περιλαμβάνει την αφαίρεση μεγάλων επάκριων κλάδων που βρίσκονται προς τη βάση των βραχιόνων, καθώς και αυστηρή αραίωση αδύνατων κλάδων. Σε περίπτωση που την επόμενη χρονιά στην αμυγδαλιά αναπτυχθούν πολλοί λαίμαργοι βλαστοί λόγω του αυστηρού κλαδέματος, θα πρέπει να αραιωθούν επιμελώς ώστε να μην εξαντληθεί το δέντρο και οδηγηθεί σε ακαρπία.

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (3)

σχολιαστής
σταυρος κούλας Ιανουάριος 31, 2017

διαβασα για τα καρκινωματα στις ελιες και οτι μπορουμε να τα αφαιρεσουμε και να περασουμε βορδιγαλειο πολτο. αυτο που θελω να με πληροφορησεται ειναι αν μπορω να το κανω οποιαδηποτε εποχη η χρειαζεται να γινει μια συγκεκριμενη περιοδο. ευχαριστω.

Σχολιάστε
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιανουάριος 31, 2017

    Tα καρκινώματα πάνω στον κορμό ή στους κεντρικούς βραχίονες της ελιάς μπορείτε να τα αφαιρέσετε οποιαδήποτε εποχή, αρκεί να μην είναι βροχερός ο καιρός ή με πολύ υψηλή υγρασία. Επίσης, καλό είναι να απολυμαίνετε το μαχαίρι που θα χρησιμοποιήσετε από ελιά σε ελιά.

    Σχολιάστε
σχολιαστής
σταυρος κούλας Φεβρουάριος 1, 2017

ευχαριστω πολυ

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *