εικόνα

Το καθάρισμα του φραγκόσυκου

φραγκόσυκα_1305_logo

Το καθάρισμα του φραγκόσυκου

Ο καθαρισμός των  φραγκόσυκων αποτελεί για πολλούς μια επώδυνη διαδικασία λόγω των αγκαθιών που περιβάλλει τους καρπούς. Ακολουθείστε πιστά τις παρακάτω οδηγίες για να χαρείτε τα γλυκά και χυμώδη φραγκόσυκα.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

Καταρχήν, έχετε στο μυαλό σας, ότι το πρωί, τα αγκάθια του φραγκόσυκου από την νυχτερινή υγρασία, έχουν κάποια χαλαρότητα και δεν είναι τόσο σκληρά! Βέβαια, φορέστε και κανένα γάντι καλού-κακού για να νιώθουμε ασφαλείς. Στη συνέχεια, πάρτε μαχαίρι και πιρούνι. Καρφώνετε το πηρούνι στον καρπό, κάνετε δυο βαθιές τομές στα άκρα και μια κάθετη ελαφριά τομή στο φλοιό. Ο φλοιός αποχωρίζεται πλέον εύκολα του καρπού και καλή σας όρεξη.

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχετικά με τη φραγκοσυκιά, κατάγεται από το Μεξικό και ήλθε την Ευρώπη από τους Ισπανούς στις αρχές του 16ου αιώνα. Είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία καθώς απορροφά την υγρασία και την αποθηκεύει σε νερό στους ιστούς του. Το φραγκόσυκο έχει σάρκα γλυκιά, χρώματος πορτοκαλί έως υποκίτρινο στην αρχή της ωρίμανσης και κοκκινωπό προς κοκκινόμαυρο κατά την υπερωρίμανση. Έχει γεύση ευχάριστη, γλυκιά, δροσιστική, εξαιρετικά χυμώδης και νόστιμη. Η  καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς παρουσιάζει ενδιαφέρον και θεωρείται προωθούμενη καλλιέργεια για την Κρήτη καθώς ενώ υπάρχει παντού αυτοφυής, είναι ελάχιστες οι οργανωμένες φυτείες.

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (1)

σχολιαστής
Μανώλης Καραβυράκης Δεκέμβριος 27, 2016

Καλλιεργώ Φραγκόσυκα στην Ιεράπετρα.

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *