εικόνα

Αντιμετωπίστε την κάμπια στα λάχανα

mistikakipou-kampiastalaxana

Αντιμετωπίστε την κάμπια στα λάχανα

Από τις αρχές του καλοκαιριού, στο λαχανόκηπο μας, μπορούμε να θαυμάσουμε κάτι άσπρες πεταλούδες με χαρακτηριστικές μαύρες βούλες στα φτερά τους οι οποίες περιτριγυρίζουν τα λάχανα, τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια. Αργότερα, όταν θα εντοπίσουμε κάποια φύλλα τους φαγωμένα, θα καταλάβουμε πόσο επιζήμιες ήταν. Μιλάμε λοιπόν για την πιερίδα του λάχανου, ένα έντομο που προσβάλλει και δημιουργεί εκτεταμένες ζημιές στα λάχανα, στα μπρόκολα και στα κουνουπίδια.

 

Κατά τη διάρκεια του κύκλου της ζωής του, το έντομο περνά από τα στάδια, του αυγού, της κάμπιας, της νύμφης και της πεταλούδας και έχει πολλές γενιές, κυρίως τους ζεστούς μήνες του έτους. Οι πεταλούδες τοποθετούν τα κίτρινα αβγά στην κάτω πλευρά των φύλλων και είναι εμφανή με γυμνό μάτι. Από τα αβγά, ξεφυτρώνουν οι πρασινωπές κάμπιες με καλοαναπτυγμένο κεφάλι και δυνατά σαγόνια, οι οποίες καταβροχθίζουν τα φύλλα του λάχανου με ιδιαίτερη βουλιμία.

 

Αποτελεσματική βιολογική αντιμετώπιση επιτυγχάνουμε με το βάκιλο θουριγγίας, ένα βακτήριο της φύσης που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Το συναντάμε σε μορφή για να σκονίσουμε τα φυτά είτε σε μορφή που διαλύεται στο νερό για να ψεκάσουμε τα φυτά. Καλό είναι να εφαρμόζεται ανά δέκα ημέρες, καθώς και να επαναλαμβάνεται άμεσα σε περίπτωση βροχής. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το φυσικό πύρεθρο, που προέρχεται από εκχύλισμα χρυσάνθεμου, αλλά είναι ευρεόυ φάσματος δράσης και μπορεί να βλάψει τα ωφέλιμα έντομα του κήπου. Τόσο το βάκιλο όσο και το φυσικό πύρεθρο, μπορούμε να τα βρούμε σε γεωπονικά καταστήματα.

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *