εικόνα

Γνωρίστε το καλλωπιστικό λάχανο

mistikakipou-kallopistiko-laxano

Γνωρίστε το καλλωπιστικό λάχανο

Το καλλωπιστικό λάχανο είναι ετήσιο καλλωπιστικό φυτό του χειμώνα και θα το βρείτε σε πολλούς χρωματισμούς από λευκό, κρεμ και πράσινο, μέχρι ροζ και μωβ. Δεν είναι τόσο σφικτό σαν το κανονικό λάχανο, καθώς τα φύλλα του είναι πιο ανοικτά και καταλήγουν σε λεία ή δαντελωτή άκρη. Το καλλωπιστικό λάχανο δεν τρώγεται, αλλά χρησιμοποιείται στην κηπουρική σε αυλές, παρτέρια και μπαλκόνια για να δώσει εντυπωσιακούς χρωματισμούς μέσα στο χειμωνιάτικο σκηνικό.

 

Αγαπημένο χειμωνιάτικο λουλούδι για τους κηποτέχνες, το καλλωπιστικό λάχανο μπορείτε να το φυτέψετε μεμονωμένο σε μια γλάστρα ή τρία διαφορετικού χρώματος σε μια ζαρντινιέρα ή πολλά περισσότερα σε ένα παρτέρι για να δημιουργήσετε μια ωραία μπορντούρα. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε συνδυασμούς με άλλα φυτά, όπως για παράδειγμα να έχετε στο κέντρο το καλλωπιστικό λάχανο και γύρω του πρίμουλες, καλεντούλες ή μπέλες που ανθίζουν αυτή την εποχή και θα ενισχύσουν την πολυχρωμία του κήπου.

 

Το καλλωπιστικό λάχανο μπορεί να φυτευτεί με σπόρο στο παρτέρι ή σε γλάστρα στα τέλη του καλοκαιριού ή να το φυτέψουμε απευθείας σαν έτοιμο φυτό στα μέσα φθινοπώρου. Επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις και έδαφος που να στραγγίζει καλά, καθώς δεν είναι ανθεκτικό στην υπερβολική υγρασία. Αντίθετα, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες και όσο πιο χαμηλές είναι, τόσο πιο έντονο είναι θα είναι το χρώμα του καθώς καθώς αυξάνει στα φύλλα του η συγκέντρωση φυσικών χρωστικών ουσιών, των ανθοκυανών.

 

Όταν έρχεται η άνοιξη, τα κάτω φύλλα του αρχίζουν να κιτρινίζουν και ξεραίνονται. Tα αφαιρούμε σταδιακά και παρατηρούμε να παίρνει ύψος το ανθικό στέλεχος μέχρι αρχές Απρίλη που θα δούμε κίτρινα άνθη στην κορυφή. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του βιολογικού του κύκλου και αν θέλουμε το αφήνουμε να σποριάσει για να το ξανασπείρουμε. Διαφορετικά, το εκριζώνουμε για να δώσει τη θέση του στα ανοιξιάτικα ανθόφυτα που φυτεύονται εκείνη την εποχή.

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *