εικόνα

Γνωρίστε την γκαζάνια

mistikakipou-michaliskoulieris-gkazania

Γνωρίστε την γκαζάνια

H γκαζάνια είναι ετήσιο, ποώδες, καλοκαιρινό ανθόφυτο που χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανάπτυξη, πυκνή βλάστηση και μεγάλα άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες. Τα χρώματα των λουλουδιών είναι πολλά και εντυπωσιακά: πορτοκαλί, κίτρινα, μπορντώ, λευκό και δίχρωμα σε πολλούς συνδυασμούς. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, καθώς ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και πολύ αργά το φθινόπωρο. Καλλιεργείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυτά για εδαφοκάλυψη στον κήπο αλλά και στο μπαλκόνι μας σε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες.

 

Τι συνθήκες θέλει η γκαζάνια;

 

Αν και ενδημικό της Νοτίου Αφρικής, η γκαζάνια πλέον έχει εγκλιματιστεί και απαντάται στις χώρες της Μεσογείου. Προτιμά έδαφος που στραγγίζει πολύ καλά και θέσεις φύτευσης με έντονη ηλιοφάνεια για αρκετές ώρες τη μέρα. Θεωρείται φυτό που αντέχει πολύ στις παραθαλάσσιες φυτεύσεις, καθώς είναι πολύ ανθεκτική στα άλατα. Είναι σχετικά ευαίσθητη στο ψύχος του χειμώνα, ειδικά όταν είναι φυτεμένη σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα.

 

Τι πότισμα και λίπανση χρειάζεται η γκαζάνια;

 

Η γκαζάνια δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε νερό και λίπανση, αν είναι φυτεμένη στο εδαφος. Αν είναι φυτεμένη σε γλάστρα, η γκαζάνια τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες θέλει πότισμα κάθε 2-3 μέρες, ενώ απαιτείται προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας, μια φορά το μήνα. Για καλύτερη ανταπόκριση στη λίπανση, είναι πολύ σημαντικό να αφαιρούμε τα ξεραμένα άνθη της γκαζάνιας κι έτσι να βοηθήσουμε τη συνέχιση της ανθοφορίας της.

 

Πώς πολλαπλασιάζεται η γκαζάνια;

 

Η γκαζάνια πολλαπλασιάζεται, όπως και όλα τα ετήσια ανθόφυτα, με σπόρο. Ο σπόρος σπέρνεται συνήθως το Μάρτιο και τα σπορόφυτα είναι έτοιμα για μεταφύτευση το Μάϊο – Ιούνιο. Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να φτιαξετε νέες γκαζάνιες και να γεμίσετε τις γωνιές του κήπου σας: αφού ξεραθούν τα λουλούδια της γκαζάνιας στα τέλη του φθινοπώρου, δεν θα τα κόψετε όλα και θα σφήσετε μερικά να κάνουν σπόρο. Συγκεκριμένα, θα σχηματιστεί στο λουλούδι ένα χαρακτηριστικό χούδι που περιέχει σπόρους. Σε όποια σημεία πέσουν, θα φυτρώσουν οι νέες γκαζάνιες στον κήπο μας.

 

Κι ένα μυστικό για τη γκαζάνια…

 

Είναι πολύ χαρακτηριστικό, ότι κατά την περίοδο της ανθοφορίας της γκαζάνιας, όταν έχει λίγο συννεφιά ή μόλις σουρουπώνει, τα πέταλα του άνθους μαζεύονται σταδιακά το ένα δίπλα στο άλλο και κλείνουν. Μόλις κάνει την εμφάνισή του ο ήλιος ξανά ψηλά στον ουρανό, τα λουλούδια της γκαζάνιας ανοίγουν και χαρίζουν πάλι απλόχερα την πολύχρωμη ανθοφορία τους.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *