εικόνα

Γνωρίστε την κρασούλα

Γνωρίστε την κρασούλα

Γνωρίστε την κρασούλα

H κρασούλα ανήκει στη μεγαλύτερη οικογένεια παχύφυτων και διαθέτει δεκάδες ποικιλίες, αρκετά δημοφιλείς σε όλα τα μέρη του κόσμου. Το όνομα της προέρχεται από τη λατινική λέξη crassus, που σημαίνει «παχύς», και συνδέεται με τα σαρκώδη φύλλα της, που έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν νερό. Η πιο χαρακτηριστική ποικιλία κρασούλας, αυτή της φωτογραφίας μας, χαρακτηρίζεται από στρογγυλά δερματώδη συμπαγή φύλλα και λευκό ή ρόδινο άνθος στην κορυφή. Αναφέρεται στο εξωτερικό και ως «φυτό του χρήματος» (money plant), καθώς τα φύλλα της θυμίζουν νομίσματα, και θεωρείται πως φέρνει γούρι.

 

Τι συνθήκες θέλει η κρασούλα;
 
Η κρασούλα ευδοκιμεί σε μέρη φωτεινά και καλά αεριζόμενα, στα μπαλκόνια και στις αυλές μας που δεν τα βλέπει απευθείας το ηλιακό φως. Επίσης, δεν αντέχει την παγωνιά και πρέπει να μεταφερθεί σε πιο ζεστό σημείο όταν οι θερμοκρασίες πλησιάζουν το μηδέν. Στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, φυτεύεται και σε κήπο, αρκεί να είναι προστατευμένη από τους βοριάδες. Σχετικά με τις εδαφικές συνθήκες, η κρασούλα χρειάζεται αμμώδες έδαφος που να στραγγίζει. Αν τη φυτέψετε σε γλάστρα, προμηθευτείτε εξειδικευμένο φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα.

 

Τι λίπανση και τι πότισμα χρειάζεται η κρασούλα;
 
Σχετικά με τη λίπανση, η κρασούλα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό σε θρεπτικά συστατικά. Αρκεί η προσθήκη λίπανσης κάθε 1-2 μήνες κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού που πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης της. Σχετικά με το πότισμα, η κρασούλα χρειάζεται οπωσδήποτε μια φορά τη βδομάδα τους ανοιξιάτικους μήνες και δυο φορές τη βδομάδα τους θερινούς μήνες. Αντίθετα, το πότισμα πρέπει να είναι περιορισμένο το φθινόπωρο, κάθε 1-2 βδομάδες ανάλογα τον καιρό, και ακόμη λιγότερο το το χειμώνα.

 

Πως πολλαπλασιάζονται οι κρασούλες;

 

Ο πολλαπλασιασμός της κρασούλας γίνεται εύκολα με μοσχεύματα και η διαδικασία είναι πολύ απλή και εύκολη. Κόψτε φύλλα της βάσης και αφήστε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί για λίγες μέρες μέχρι να ξεραθεί η τομή. Στη συνέχεια, αφήστε τα μοσχεύματα φύλλων πάνω στην επιφάνεια του χώματος. Σταδιακά, το φύλλο ακόμη και αν μαραίνεται, θα βγάλει ρίζες. Όταν σχηματιστούν οι ρίζες της κρασούλας, μπορείτε να τη φυτέψετε σε υγρό χώμα, σε σκιερή πάντα θέση.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *