εικόνα

Αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς

mistikakipou-fouzikladio

Αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς

Η κυριότερη ασθένεια της μουσμουλιάς οφείλεται στον μύκητα του φουζικλάδιου. Η προσβολή από τον μύκητα εκδηλώνεται σε όλα τα μέρη του άνθους, στους καρπούς, στα φύλλα, στους μίσχους και στους βλαστούς της μουσμουλιάς. Η ασθένεια του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να απολαύσουμε τους νόστιμους καρπούς της, μέσα στην άνοιξη, σε μια περίοδο που δεν ωριμάζουν πολλά φρούτα.

 

Ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του φουζικλάδιου στην μουσμουλιά;
 
Η εκδήλωση της προσβολής του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς αρχίζει λίγο πριν από την άνθιση, κατά τα τέλη του φθινοπώρου, και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι. Η ασθένεια ευνοείται από συνθήκες υγρού και ψυχρού βροχερού καιρού. To παθογόνο του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς διαχειμάζει στα προσβεβλημένα μέρη του δένδρου και στα πεσμένα φύλλα στα οποία παράγονται τα μολύσματα για της προσβολές της επόμενης περιόδου.

 

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της ασθένειας του φουζικλάδιου;
 
Τα συμπτώματα της ασθένειας του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς εκδηλώνονται κυρίως στα φύλλα και στους καρπούς υπό μορφή κηλίδων που σταδιακά παίρνουν ένα μεταλλικό μαύρο χρώμα. Πρώτα, τα μολύσματα του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς εμφανίζονται στην κάτω επιφάνεια των τρυφερών φύλλων και αργότερα και στις δυο μεριές του ελάσματος. Τα τρυφερά προσβεβλημένα φύλλα καρουλιάζουν, παραμορφώνονται και συχνά πέφτουν συντελώντας στην εξασθένιση των δένδρων. Τα νεαρά φύλλα είναι περισσότερο ευαίσθητα στο φουζικλάδιο της μουσμουλιάς ενώ οι καρποί είναι ευπαθείς σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους μέχρι τη συγκομιδή.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά την ασθένεια του φουζικλάδιου;
 
Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά την ασθένεια του φουζικλάδιου, εφαρμόζουμε τις ακόλουθες καλλιεργητικές οδηγίες:
 
α) Πραγματοποιούμε τρεις ψεκασμούς με χαλκούχο διάλυμα στα εξής στάδια. Πρώτο στάδιο, λίγο πριν την άνθιση της μουσμουλιάς, δεύτερο στάδιο, μετά την πτώση των πετάλων του άνθους και, τρίτο στάδιο, όταν ο καρπός της μουσμουλιάς είναι σε μέγεθος μεγάλου ρεβιθιού.
 
β) Αφαιρούμε από το δένδρα όλους τους προσβεβλημένους καρπούς και βλαστούς και τους καίμε.
 
γ) Απομακρύνουμε και καίμε όλα τα πεσμένα και προσβεβλημένα φύλλα της μουσμουλιάς

 

Μπορείς να διαβάσεις πληροφορίες και οικολογικούς τρόπους αντιμετώπισης για το φουζικλάδιο στην αχλαδιά στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Κατερινα νικηφορου Δεκέμβριος 2, 2017

Καλημερα,
εχω μουσμουλια σε γλαστρα που αυτην την εποχη εχει μονο πολυ φυλλωμα κ καθολου ανθοφορια. Πως την κλαδευω κ τι χρειαζεται για να εχει ανθους? ( που αν δεν κανω λαθος ειναι εποχη για να εχει? )
Να πω οτι θελω να την κρατησω σε σχετικα χαμηλο υψος κ μου εχουν πει να μην κοψω τα κατω κατω κλαδια γιατι θα παρει υψος.(ειναι 2 κ κατι μετρα ) Σωστο η λαθος?

Σχολιάστε
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Δεκέμβριος 9, 2017

    Καλημέρα Κατερίνα. Καταρχήν ελπίζουμε να έχεις σε μεγάλη γλάστρα την μουσμουλιά για να ευδοκιμήσει, να ανθίσει και να σου καρποφορήσει. Η μουσμουλιά κλαδεύεται μετά το τέλος της καρποφορία της, στα τέλη της άνοιξης. Προσπαθούμε κατά το κλάδεμα να αφαιρούμε εσωτερικά και αδύναμα κλαδιά που συντέμνονται ώστε να εξασφαλίσουμε καλό αερισμό και ηλιοφάνεια στο δένδρο.

    Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *