εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για το φούλι

Συμβουλές φροντίδας για το φούλι

Συμβουλές φροντίδας για το φούλι

Το φούλι ή αραβικό γιασεμί είναι από τα αγαπημένα αναρριχητικά καλλωπιστικά φυτά που ξεχωρίζει για τα μεγάλα αρωματικά λευκά λουλούδια που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες, η ανάπτυξή του μπορεί να φθάσει τα 2-3 μέτρα, ενώ τα φύλλα του διαφέρουν από τα υπόλοιπα γιασεμιά καθώς είναι στρογγυλά, πιο μεγάλα και γυαλιστερά.

 

Τι κλιματικές συνθήκες θέλει το φούλι για να ευδοκιμήσει;
 
Για να σχηματίσει πλούσια ανθοφορία το φούλι είναι απαιτητικό σε ήλιο. Εξασφαλίστε στις γλάστρες ηλιοφανείς θέσεις ειδικά την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού που είναι η κρίσιμη εποχή ανθοφορίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλιοφάνεια, τόσο πλουσιότερη είναι η ανθοφορία και μεγαλύτερα τα άνθη. Βέβαια, χρειάζεται προσοχή καθώς η έντονη ηλιοφάνεια των καλοκαιρινών μηνών Ιουλίου-Αυγούστου ίσως προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα.

 

Τι χώμα χρειάζεται το φούλι για να φυτευτεί;
 
Το φούλι χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο, σχετικά όξινο χώμα που να εξασφαλίζει καλή στράγγιση. Όταν έλθει ο καιρός για να μεταφυτέψετε τις γλάστρες, στις αρχές άνοιξης, ανακατέψτε ειδικό φυτόχωμα λουλουδιών με φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά (γαρδένια, αζαλέα) και να προσθέσετε λίγη άμμο και περλίτη για καλύτερη αερισμό. Στη βάση της γλάστρας, τοποθετήσετε οπωσδήποτε μια στρώση 2-3 εκατοστών από χαλίκι ή μικρό βότσαλο για καλύτερη στράγγιση.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται το φούλι;
 
Το φούλι χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, ενώ απαιτεί συχνότερο πότισμα το καλοκαίρι και αραιότερα τον χειμώνα. Μην το παρακάνετε ωστόσο, γιατί μπορεί να σαπίσει το ευαίσθητο ριζικό του σύστημα. Πολλές φορές το κιτρίνισμα στα φύλλα του, ειδικά τα πιο χαμηλά, οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα. Σχετικά με τη λίπανση, λιπαίνετε μια φορά τον μήνα από τον Μάρτη μέχρι τον Οκτώβρη με πλήρες υγρό λίπασμα για ισόρροπη ανάπτυξη και ανθοφορία.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το φούλι;
 
Κλαδέψετε τέλος Φλέβάρη – αρχές Μάρτη, μετά το τέλος της παγωνιάς του χειμώνα. Κλαδεύουμε αυστηρά το φούλι για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία. Το φούλι πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα. Φυτεύουμε ένα κομμένο κλαδί από φούλι σε μία μικρή γλάστρα με το υπόστρωμα που περιγράψαμε παραπάνω, χρησιμοποιώντας και ορμόνη ριζοβολίας. Μετά από έναν μήνα σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον, το φυτό θα έχει βγάλει ρίζες και θα μπορεί να μεταφυτευθεί σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο σας.

 

Κι ένα μυστικό για το φούλι
 
Εκτός από το αγαπημένο κλασικό φούλι, αρκετά διαδεδομένο είναι και τo διπλό φούλι ή γκραντούκα που έχει πολύ εντυπωσιακό άνθος αλλά υπολείπεται σε ένταση αρώματος.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

.