εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για το φούλι

Arabian-jasmine-Jasminum_mistikakipou

Συμβουλές φροντίδας για το φούλι

Το φούλι ή αραβικό γιασεμί (Jasminum sambac) ξεχωρίζει για τα μεγάλα αρωματικά μονά ή διπλά λουλούδια που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες, η ανάπτυξή του μπορεί να φθάσει τα 2-3 μέτρα ενώ τα φύλλα του διαφέρουν από τα υπόλοιπα γιασεμιά καθώς είναι στρογγυλά, πιο μεγάλα και γυαλιστερά. To διπλό φούλι ή γκραντούκα (Jasminum sambac ‘Grand Duke of Tuscany’) έχει πολύ εντυπωσιακό άνθος αλλά υπολείπεται σε ένταση αρώματος.

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

* Το φούλι είναι απαιτητικό σε ήλιο για να σχηματίσει πλούσια ανθοφορία. Εξασφάλιστε στις γλάστρες ηλιοφανείς θέσεις ειδικά την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού που είναι η κρίσιμη εποχή ανθοφορίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλιοφάνεια, τόσο πλουσιότερη είναι η ανθοφορία και μεγαλύτερα τα άνθη. Τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου έντονη ηλιοφάνεια ίσως προκαλέσει κάποια εγκαύματα σε φύλλα.

* Το φούλι χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο, σχετικά όξινο χώμα που να εξασφαλίζει καλή στράγγιση. Όταν έλθει ο καιρός για να μεταφυτέψεετε τις γλάστρες, στις αρχές άνοιξης, ανακατέψτε φυτόχωμα λουλουδιών με φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά (γαρδένια, αζαλέα) και να προσθέσεις και λίγη άμμο και περλίτη για καλύτερη στράγγιση. Στη βάση της γλάστρας, τοποθετήσετε οπωσδήποτε μια στρώση 2-3 εκατοστών από χαλίκι ή μικρό βότσαλο.

* Κλαδέψετε τέλος Φλέβάρη – αρχές Μάρτη ώστε να έχουν τελειώσει οι παγωνιές. Κλαδεύουμε αυστηρά το φούλι για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία.

* Με το πότισμα μη το παρακάνετε γιατί μπορεί να σαπίσει το ευαίσθητο ριζικό του σύστημα. Πολλές φορές το κιτρίνισμα στα φύλλα του, ειδικά τα πιο χαμηλά, οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα. Μια φορά την εβδομάδα για άνοιξη και φθινόπωρο είναι αρκετό ενώ απαιτείται συχνότερα το καλοκαίρι και αραιότερα τον χειμώνα.

* Λιπαίνετε μια φορά τον μήνα από τον Μάρτη μέχρι τον Οκτώβρη με πλήρες υγρό λίπασμα για ισόρροπη ανάπτυξη και ανθοφορία.

* Για να αντιμετωπίσετε προληπτικά τους εχθρούς του, ψεκάζετε προληπτικά κάθε βδομάδα (από άοιξη ως φθινόπωρο) με ένα ελαφρύ διάλυμα σαπουνιού και οινοπνεύματος (1 κουταλιά του γλυκού πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινοπνεύματος σε 1 λίτρο νερό).

* Το φούλι πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα. Φυτεύουμε ένα κομμένο κλαδί σε μία μικρή γλάστρα με το υπόστρωμα που περιγράψαμε παραπάνω, χρησιμοποιώντας και ορμόνη ριζοβολίας. Μετά από έναν μήνα το φυτό θα έχει βγάλει ρίζες και θα μπορεί να μεταφυτευθεί σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο σας.

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *