εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για τη ντάλια

Συμβουλές φροντίδας για τη ντάλια

Συμβουλές φροντίδας για τη ντάλια

Η ντάλια είναι φυτό με κονδυλώδεις ρίζες, ενδημικό του Μεξικού, που μεταφέρθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ολλανδία και διαδόθηκε σταδιακά σε όλον τον κόσμο. Σήμερα, κυκλοφορούν στην αγορά χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες ντάλιας με διαφορετικά ύψη βλαστού, διαφορετικά σχήματα και χρώματα άνθους. Η ντάλια που φυτεύεται την άνοιξη και ανθοφορεί το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από ζωηρή βλάστηση που φθάνει σε ύψος μέχρι και τα δύο μέτρα.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμούν οι ντάλιες;

 

Διαλέξτε μια θέση για τις ντάλιες σας ηλιόλουστη και προστατευμένη από δυνατούς ανέμους. Αν και οι ντάλιες μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε τοποθεσία και σε κάθε τύπο χώματος, επιλέξτε γόνιμα εδάφη με οργανική ουσία και καλή αποστράγγιση. Εξασφαλίστε καλή κατεργασία του εδάφους και ενσωματώστε οργανική ουσία σε αυτό με καλά χωνεμένη κοπριά, κομπόστ ή μαύρη τύρφη.

 

Πώς φυτεύονται οι βολβοί της ντάλιας;

 

Σχεδιάστε τον κήπο σας φυτεύοντας ντάλιες σε σειρές, επιλέγοντας τις ψηλές ντάλιες στις πίσω θέσεις του κήπου, ενώ στα μπροστινά σημεία τις χαμηλότερες. Φυτέψτε τις σε απόσταση μεταξύ των φυτών γύρω στα 50-60 εκατοστά, ενώ οι σειρές πρέπει να έχουν απόσταση ένα με ενάμιση μέτρο μεταξύ τους. Φυτέψτε τους κονδύλους σε βάθος 12-15 εκατοστά με τα «μάτια» προς τα επάνω. Καρφώστε πάσαλους ύψους 1½ μέτρου στο έδαφος, δίπλα στις τρύπες που θα φυτέψετε τους κονδύλους για να δέσετε τα φυτά όταν φθάσουν στα 30-40 εκατοστά ύψος, καθώς ο άνεμος μπορεί να τα λυγίσει ή και να σπάσει το βλαστό.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει η ντάλια;

 

Αν το έδαφος έχει λίγη υγρασία, οι ντάλιες δεν χρειάζονται πότισμα μέχρι να φυτρώσουν γιατί αλλιώς μπορεί να σαπίσουν. Ξεκινήσετε τα ποτίσματα όταν τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται, μια φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και δυο φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Σχετικά με τις ανάγκες της ντάλιας σε λίπανση, προσθέστε μία κουταλιά της σούπας πλήρους βιολογικού λιπάσματος σε κάθε ντάλια όταν εκπτυχθούν τα πρώτα φύλλα και επαναλάβετε κάθε μήνα.

 

Tι άλλη φροντίδα χρειάζεται η ντάλια για να ευδοκιμήσει;

 

Για να ευδοκιμήσουν οι ντάλιες, αφαιρέστε τα αγριόχορτα γύρω τους, καθώς και τα κατώτερα φύλλα τους όταν έχει μεγαλώσει για να εξασφαλίσετε καλύτερο αερισμό και να αποφύγετε ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, όπως το ωίδιο και η σκωρίαση. Επίσης, αντιμετωπίστε τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες, που αποτελούν σοβαρό εχθρό για τις ντάλιες τις βροχερές μέρες της άνοιξης, ρίχνοντας στάχτη γύρω τους ή τοποθετώντας παγίδες με κεσεδάκια μπύρας ή λίπασμα φωσφορικού σιδήρου.

 

Πώς πολλαπλασιάζεται η ντάλια;

 

Η ντάλια πολλαπλασιάζεται με διαχωρισμό των κονδυλωδών ριζών, ενώ κάθε κομμάτι πρέπει να περιλαμβάνει και τη βάση του παλαιού στελέχους, όπου βρίσκονται οι οφθαλμοί που θα δώσουν τους νέους βλαστούς. Όταν ξεραθεί το υπέργειο μέρος της ντάλιας, στα τέλη φθινοπώρου, βγάλτε τις κονδυλώδεις ρίζες, καθαρίστε τις από το χώμα και φυλάξτε τις σε υγρό και σκοτεινό μέρος

 

Kι ένα μυστικό για την φύτευση της ντάλιας

 

Τοποθετήσετε καρτελάκια σε κάθε πάσαλο με πληροφορίες, για να ξέρετε ποια ποικιλία ντάλιας έχετε φυτέψει στο συγκεκριμένο σημείο. Θα σας χρειαστούν όταν θα ξεραθεί το ανθικό στέλεχος, το φθινόπωρο και δεν θα θυμάστε το ύψος και το χρώμα της ντάλιας σε κάθε σημείο φύτευσης.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *