εικόνα

Φυτεύουμε τις γλαδιόλες

mistikakipou-gladioles

Φυτεύουμε τις γλαδιόλες

Η γλαδιόλα είναι ένα από τα αγαπημένα βολβοειδή φυτά που φυτεύεται άνοιξη και ανθίζει το καλοκαίρι. Ξεχωρίζει για τα σπαθοειδή, μυτερά φύλλα της, πράσινου χρώματος, και για τα εντυπωσιακά άνθη της, διατεταγμένα κατά μήκος σε ανθοφόρο βλαστό που ξεπερνά και το ένα μέτρο σε ορισμένες ποικιλίες. Συναντάμε μεγάλη χρωματική ποικιλία στα άνθη της σε διάφορες αποχρώσεις: λευκό, κίτρινο, ιώδες, μωβ, κόκκινο, πορτοκαλί. Yπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες γλαδιόλας.

 

Πότε φυτεύουμε τους βολβούς της γλαδιόλας και πού;
 
Φυτέψτε τις γλαδιόλες την άνοιξη, αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα. Τα φυτά της γλαδιόλας φυτρώνουν από έναν κονδυλόμορφο βολβό που ονομάζεται κορμός και σχηματίζουν τον ανθοφόρο βλαστό. Η γλαδιόλα ανθίζει όλη την περίοδο του καλοκαιριού, ξεκινώντας 12-13 βδομάδες μετά τη φύτευση των βολβών. Αν επιλέξουμε διαδοχικά χρονική φύτευση των βολβών μας μέσα στην άνοιξη, εξασφαλίζουμε πλούσια παρατεταμένη διάρκεια ανθοφορίας.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η γλαδιόλα;
 
Επιλέξτε ελαφρά, στραγγερά, πλούσια και βαθιά εδάφη, καθώς η γλαδιόλα έχει μεγάλες απαιτήσεις στο υπόστρωμα ανάπτυξής της. Επιλέξτε ηλιόλουστες θέσεις και προφυλαγμένες από δυνατούς ανέμους για τη φύτευση της γλαδιόλας. Εξασφαλίστε καλή κατεργασία του εδάφους και ενσωματώστε οργανική ουσία σε αυτό με καλοχωνεμένη κοπριά, κομπόστ ή μαύρη τύρφη.

 

Πώς φυτεύονται οι βολβοί της γλαδιόλας;
 
Φυτέψτε τους βολβούς της γλαδιόλας σε βάθος ανάλογα με τη διάμετρο των βολβών, συνήθως 10-15 εκατοστά. Ένας εμπειρικός κανόνας καθορίζει τη διάνοιξη λάκκου φύτευσης σε διάμετρο και βάθος τριπλάσια της διαμέτρου του βολβού. Φυτέψτε και σε “σαμαράκια”, δηλαδή υπερυψωμένα λοφάκια χώματος στο έδαφος, για να εξασφαλίσετε καλύτερη αποστράγγιση και πρωίμιση της ανθοφορίας καθώς το χώμα στα “σαμαράκια” θερμαίνεται ταχύτερα και προχωρά γρηγορότερα η ανάπτυξη. Πάντως, αποφύγετε τη φύτευση κοντά σε άλλα φυτά (ειδικά θάμνους και δέντρα) και αφαιρέστε τυχόν ζιζάνια καθώς ο ανταγωνισμός με ρίζες άλλων φυτών δεν εξασφαλίζει την καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει η γλαδιόλα;
 
Μην ποτίζετε κατά τη φύτευση αν υπάρχει μια σχετική εδαφική υγρασία, καθώς επιθυμούμε οι ρίζες του φυτού να προχωρήσουν βαθύτερα και όχι επιφανειακά. Ξεκινάμε το πότισμα όταν εμφανιστούν τα πρώτα 2-3 φύλλα και επαναλαμβάνουμε μια φορά την εβδομάδα ενώ τους θερμούς μήνες (Ιούλιο – Αύγουστο), δυο φορές την εβδομάδα. Σχετικά με τις ανάγκες της γλαδιόλας σε λίπανση, προσθέσετε 1 κουταλιά της σούπας πλήρους βιολογικού λιπάσματος σε κάθε γλαδιόλα όταν εκπτυχθούν 2-3 φύλλα και επαναλάβετε κάθε μήνα.

 

Kι ένα μυστικό για την φύτευση της γλαδιόλας…
 
Σε ψηλές ποικιλίες γλαδιόλας που έχουν φυτευτεί σε τοποθεσίες με δυνατούς ανέμους, θα απαιτηθεί υποστήλωση των ανθοφόρων βλαστών με ειδικά καλαμάκια στήριξης για να μην πλαγιάσουν και σπάσουν.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *