εικόνα

Φυτεύουμε άνηθο στη γλάστρα

Άνηθος στο μπαλκόνι

Φυτεύουμε άνηθο στη γλάστρα

Ο άνηθος είναι σίγουρα από τα πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας και αξίζει να φυτέψουμε σε μια γλάστρα του μπαλκονιού μας. Είναι μονοετές φυτό που φτάνει σε ανάπτυξη τα 45-60 εκατοστά ύψος και το συναντάμε σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Χρησιμοποιείται για τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα του και για τους αρωματικούς σπόρους του. Τα φύλλα του άνηθου έχουν χαρακτηριστικό σχήμα φτερού και είναι τριγωνικά, λεπτά και μυτερά. Οι σπόροι του έχουν μήκος 2-4 χιλιοστά, έχουν γεύση γλυκόριζας κι ένα ιδιαίτερο γλυκό άρωμα.
 
Τι συνθήκες θέλει ο άνηθος στη γλάστρα;
 
Είναι προτιμότερο να φυτέψουμε τον άνηθο σε σχετικά βαθιά γλάστρα, καθώς η ρίζα του είναι πασσαλώδης και μακριά. Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του είναι 18-25°C και δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην πολύ παγωνιά και τους βοριάδες. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ημισκιερές θέσεις για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και να μην εκπτύξει προώρα ανθοφόρους βλαστούς. Αποδίδει καλύτερα σε εδάφη μέσης σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία, καλά στραγγιζόμενα και με καλό πορώδες. Είναι αναγκαίο στη βάση της γλάστρας να προσθέσουμε μια στρώση χαλικιών για εξασφάλιση καλύτερης αποστράγγισης.
 
Πώς φυτεύουμε τον άνηθο στη γλάστρα;
 
O άνηθος μπορεί να φυτευτεί με σπόρο κατευθείαν σε γλάστρα, σε βάθος περίπου 2 εκατοστών. Για να φυτρώσει σίγουρα προτιμάμε φύτευση την άνοιξη, όταν ζεστάνει ο καιρός. Είναι σημαντικό να ποτίζουμε ελαφρά το σπορείο μας, αλλιώς ο σπόρος μας μπορεί να σαπίσει. Αν τελικά προμηθευτούμε έτοιμα γλαστράκια άνηθου από φυτώρια, τα μεταφυτεύουμε σε αποστάσεις 10-15 εκατοστών μεταξύ τους. Ενδεικτικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε 3-4 φυτά άνηθου σε μιά στρογγυλή γλάστρα διαμέτρου 20 εκατοστών. Όταν το φυτό μεγαλώσει και φτάσει στα 15-20 εκατοστά, κουρέψτε το περιφερειακά για να δώσετε δύναμη στον κεντρικό βλαστό.
 
Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει ο άνηθος στη γλάστρα;
 
Ποτίζουμε συχνά τον άνηθο στη γλάστρα, σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία. Φροντίζουμε να το κάνουμε σούρουπο και να μην βρέχουμε το φύλλωμα για να μην αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες. Στις αρχές του καλοκαιριού, φροντίζετε να ποτίζετε τακτικότερα τα φυτά και να τα μεταφέρετε σε μερική σκιά για να αντιμετωπίσουν την έντονη ζέστη. Σχετικά με τη λίπανση, αν το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε στη γλάστρα είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, δεν θα χρειαστεί λίπασμα. Διαφορετικά, χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες βιολογικού λίπασματος, χαμηλής περιεκτικότητας αζώτου, για να μην στρεσάρουμε τα φυτά μας.
 
Κι ένα μυστικό για τον άνηθο
 
Αν θέλετε να συγκομίσετε σπόρους άνηθου ακολουθείστε την παρακάτω διαδικασία: Όταν αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα προς το πράσινο-γκρίζο, κόβουμε τον άνηθο από τη ρίζα και τον κρεμάμε ανάποδα σε ένα σκιερό μέρος χωρίς υγρασία. Απλώνουμε από κάτω φύλλα εφημερίδας για να μαζέψουμε τους σπόρους που θα πέφτουν καθώς ξεραίνονται. Στη συνέχεια, τους αφήνουμε να στεγνώσουν και τους φυλάσουμε σε αεροστεγή βαζάκια σε σκοτεινό χώρο. Επειδή οι σπόροι χάνουν εύκολα το άρωμα τους, τους διατηρούμε ολόκληρους και τους τρίβουμε τη στιγμή που θα τους χρησιμοποιήσουμε.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *