εικόνα

Πέντε μυστικά για φύτευση τριανταφυλλιάς

Φύτευση Τριανταφυλλιάς

Πέντε μυστικά για φύτευση τριανταφυλλιάς

Η τριανταφυλλιά είναι, ίσως, το πιο δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό που φυτεύουμε στον κήπο ή στη βεράντα μας. Τριανταφυλλιές νάνες, χαμηλής ανάπτυξης, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και εδαφοκάλυψης, διαθέσιμες σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων για να επιλέξουμε. Στο πλαίσιο αυτό σας, σας παραθέτουμε παρακάτω τα πέντε πιο βασικά μυστικά, απαραίτητα για την φύτευση της τριανταφυλλιάς.
 
1. Οι τριανταφυλλιές σε γλάστρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο στον κήπο ή τη βεράντα. Οι γυμνόριζες τριανταφυλλιές, δηλαδή φυτά τα οποία δεν έχουν μπάλα χώματος να καλύπτει τις ρίζες τους, φυτεύονται αργά το φθινόπωρο ως τις αρχές της άνοιξης, δηλαδή την περίοδο που δεν έχουν φύλλα. Η πρώιμη φύτευση αν και προκαλεί πρώιμη και παρατεταμένη ανθοφορία τον πρώτο χρόνο, στη συνέχεια δημιουργεί εξάντληση στο φυτό.
 
2. Για να φυτευτεί μια τριανταφυλλιά θα πρέπει να είναι υγιής, εύρωστη και απαλλαγμένη από ασθένειες. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από την ομοιομορφία του χρωματισμού των φύλλων της, από την απουσία στιγμάτων και προσβολών από ασθένειες και έντομα, καθώς και από το βαθύ πράσινο των φύλλων της. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όμως, όσον αφορά τις γυμνόριζες και τις φυλλοβόλες τριανταφυλλιές, αυτό είναι πολύ δύσκολο να το διακρίνουμε.
 
3. Για την φύτευση της τριανταφυλλιάς επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις, καθώς η τριανταφυλλιά αναπτύσσεται καλύτερα όταν φυτεύεται σε μέρη που τα βλέπει όλη τη μέρα ο ήλιος, αν και μπορεί να ευδοκιμήσει και να ανθοφορήσει επαρκώς και σε ημισκιερές. Είναι ανθεκτικό φυτό τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα όσο και στις υψηλές του καλοκαιριού.
 
4. Δύο-τρεις εβδομάδες πριν από τη φύτευση καλό είναι το έδαφος να σκαφτεί σε βάθος 30 – 40 εκατοστών και να εμπλοτιστεί ενσωματώνοντας καλά χωνεμένη κοπριά, κομπόστ ή υψηλής ποιότητας φυτόχωμα. Αν στο συγκεκριμένο σημείο προϋπήρχε τριανταφυλλιά, το χώμα θα πρέπει να αντικατασταθεί. Επίσης, ο λάκκος φύτευσης που θα ανοίξουμε θα πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερος από την μπάλα χώματος της τριανταφυλλιάς.
 
5. Κατά την φύτευση της τριανταφυλλιάς, διαμορφώστε το χώμα έτσι ώστε, όταν τοποθετήσετε το φυτό, οι ρίζες του να είναι καλά απλωμένες και να βρίσκονται σε καλή επαφή με αυτό. Στη συνέχεια, συμπληρώστε με χώμα το λάκκο φύτευσης μέχρι να κλείσει. Ποτίστε καλά και διαμορφώστε λεκάνη γύρω από το λάκκο, ώστε να συγκρατούνται τα νερά και παράλληλα να εξασφαλίζεται καλή αποστράγγιση του εδάφους. Η τριανταφυλλιά απαιτεί τακτικές αρδεύσεις από τα μέσα της άνοιξης και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και εφαρμογή οργανικών λιπασμάτων για καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.
 
Καλή επιτυχία στην φύτευση τριανταφυλλιάς!

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *