εικόνα

Συμβουλές φύτευσης για φθινοπωρινή πατάτα

Συμβουλές φύτευσης για φθινοπωρινή πατάτα

Συμβουλές φύτευσης για φθινοπωρινή πατάτα

Τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου, μπορούμε να φυτέψουμε και να καλλιεργήσουμε πατάτες στις νότιες περιοχές της Ελλάδας (Κρήτη, Πελοπόννησο και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας) όπου ο χειμώνας είναι ηπιότερος και οψιμότερος. Από τη στιγμή της φύτευσης, η πατάτα χρειάζεται 3-4 μήνες για τη συγκομιδή, ανάλογα με την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.

 

Πώς να επιλέξω και να προετοιμάσω τον πατατόσπορο;
 
Προμηθευτείτε πιστοποιημένο υγιή πατατόσπορο από γεωπονικά καταστήματα τουλάχιστον 15 μέρες πριν την σπορά. Προτιμήστε μικρού μεγέθους πατατόσπορο για να μην χρειαστεί να τον τεμαχίσετε. Φροντίσετε να απομακρύνετε κάθε πληγωμένο ή σάπιο κόνδυλο και τοποθετήστε τον υγιή πατατόσπορο σε τελάρα. Φυλάξτε τα τελάρα με τις πατάτες σε χώρους με υψηλή υγρασία, και χαμηλό φωτισμό, σε θερμοκρασία 16-18 βαθμών Κελσίου και σκεπάστε τα με μια λινάτσα ώστε να μην πρασινίσουν οι κόνδυλοι. Μπορείτε να ψεκάσετε τον πατατόσπορο με διάλυμα κρασιού ή ξυδιού με νερό σε αναλογία 1:1 για να επιταχύνετε και να βελτιώσετε την έκπτυξη φυτρών.

 

Πώς να προετοιμάσουμε το χωράφι για την φύτευση της φθινοπωρινής πατάτας;
 
Πριν τη φύτευση της πατάτας στο χωράφι, είναι σωστό να απομακρύνουμε τα υπολείμματα παλαιάς φυτείας πατάτας ή άλλης καλλιέργειας που έχει προηγηθεί. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τη συνεχή καλλιέργεια πατάτας ή άλλων σολανωδών (τομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς) στο ίδιο χωράφι καθώς αναπτύσσονται ασθένειες και εχθροί. Επίσης, η συνεχής καλλιέργεια πατάτας συντελεί στην εξάντληση του χωραφιού ειδικά σε αποθέματα καλίου.

 

Τι πρέπει να προσέξω κατά τη φύτευση της πατάτας;
 
Κατά τη φύτευση της πατάτας, απαιτείται έδαφος σχετικά ψιλοχωµατισµένο, με κανονική υγρασία, χωρίς μεγάλους σβόλους. Φυτέψτε τον πατατόσπορο σε βάθος 15-20 εκατοστών, αποστάσεις φύτευσης 70-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 30-35 εκατοστά μεταξύ των φυτών. Η άρδευση στην αρχή της καλλιέργειας της πατάτας πρέπει να γίνεται με σταγόνες ανά διαστήματα μέχρι να ξεκινήσουν οι φθινοπωρινές βροχές. Κατά τη φύτευση του πατατόσπορου, πρέπει να ενσωματώνουμε στο έδαφος κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για να εξασφαλίσουμε μια ποιοτική και αποδοτική παραγωγή.

 

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια της φθινοπωρινής πατάτας
 
Η φθινοπωρινή καλλιέργεια της πατάτας είναι λιγότερο αποδοτική σε σχέση με την ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Επίσης, κατά την περίοδο της συγκομιδής, στις αρχές του χειμώνα, αν έχουμε παρατεταμένες βροχές, είναι πιθανό να καθυστερήσουμε να συγκομίσουμε τους κόνδυλους της πατάτας και υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *