εικόνα

Αντιμετωπίστε την ευδεμίδα στο αμπέλι

Αντιμετωπίστε την ευδεμίδα στο αμπέλι

Αντιμετωπίστε την ευδεμίδα στο αμπέλι

Η ευδεμίδα είναι ένα μικρό καστανοπράσινο πεταλουδάκι μήκους 6 – 8 χιλιοστών που αποτελεί τον κυριότερο εντομολογικό εχθρό της αμπελοκαλλιέργειας της χώρας μας. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η ευδεμίδα συμπληρώνει 3 γενεές τον χρόνο ενώ στις νοτιότερες (Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη), παρατηρείται και τέταρτη γενεά.

 

Πότε εμφανίζεται η ευδεμίδα στο αμπέλι και τι ζημιές προκαλεί;
 
Η ευδεμίδα καταστρέφει τα άνθη και προκαλεί ποιοτική υποβάθμιση και σάπισμα στα σταφύλια, ειδικότερα σε κληματαριές και αμπέλια που έχουν πυκνόρραγους καρπούς. Συγκεκριμένα, η πρώτη πτήση των πεταλούδων της ευδεμίδας ξεκινά στα μέσα Απριλίου και αφήνουν τα αυγά τους στις ταξιανθίες των αμπελιών. Οι ανθοφάγες κάμπιες που βγαίνουν, προσβάλλουν και καταστρέφουν τα άνθη και τα συνδέουν με χαρακτηριστικά μετάξινα νημάτια. Οι πεταλούδες της επόμενης γενιάς, κατά τον Ιούνιο, ωοτοκούν στα τσαμπιά και οι κάμπιες τρέφονται από τα άγουρα σταφύλια προκαλώντας την πτώση τους. Στο επόμενο διάστημα (Ιούλιο – Σεπτέμβριο), οι κάμπιες της τρίτης γενεάς προκαλούν τις σοβαρότερες ζημιές διότι προσβάλλουν τα ώριμα σταφύλια και προκαλούν σάπισμα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η ευδεμίδα στο αμπέλι;

 

Η καταπολέμηση της ευδεμίδας γίνεται αποτελεσματικά με το σκόνισμα ή ψεκασμό με βιολογικό σκεύασμα βακίλου Θουριγγίας, όταν γίνεται έγκαιρα, με την έναρξη των πτήσεων των πεταλούδων. Επίσης ο βιολογικός ψεκασμός με θερινό πολτό σε συνδυασμό με φυσικό πύρεθρο, δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα αρκεί ο ψεκασμός να γίνεται σε θερμοκρασίες κάτω των 28° C.

 

Πότε πραγματοποιούμε τις επεμβάσεις για την ευδεμίδα στο αμπέλι;

 

Η παρακολούθηση του πληθυσμού του εντόμου της ευδεμίδας ανά περιφέρεια γίνεται από τα Κέντρα Φυτοπροστασίας που εκδίδουν δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων για να πραγματοποιούνται οι επεμβάσεις για την ευδεμίδα στον κατάλληλο χρόνο από τους παραγωγούς. Πάντως, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας αυτοσχέδιες παγίδες παρακολούθησης της ευδεμίδας χρησιμοποιώντας πλαστικά δοχεία, προσθέτοντας 60ml ξυδιού και τέσσερις κουταλιές σούπας ζάχαρης σε ένα λίτρο νερό. Κι όταν αρχίσουν οι συλλήψεις των πρώτων εντόμων της ευδεμίδας, ήρθε η ώρα για να πραγματοποιήσετε την επέμβαση που αναφέραμε.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Οικονομιδου Ελισσάβετ Σεπτέμβριος 23, 2017

Γειά σας!!!!
Έχω μια λεμόνια 20 ετών αλλά ό φυλλοκνίστης μου την ξέρανε. Αναγκάστηκα να τις κόψω τα κλαδιά γιατί ξεραθηκαν. Κάποια στιγμή προσπάθησε να πετάξει κάποια ματάκια αλλά ξεραθηκαν . Το περίεργο είναι ότι τωρα αρχές του Σεπτέμβρη, από την ρίζα του πέταξε νέα πράσινα κλαδιά που και αυτά μολις βγήκαν τα κατασπαραξε ό φυλλοκνίστης. Άλλη μια μικρή λεμονιτσα που αγόρασα είδα ότι και εκεί έκανε την εμφάνισή του , το ίδιο και σε μια μανταρίνια. Πώς να απαλαχτω από αυτό; τί να κάνω; ποιά είναι η σωστή αντιμετώπισή του;

Σχολιάστε
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Σεπτέμβριος 30, 2017

    Ο φυλλοκνίστης ή φυλλορύκτης των εσπεριδοειδών είναι ένα έντομο που προσβάλλει την τρυφερή νεαρή βλάστηση της λεμονιάς, αλλά και των υπόλοιπων ειδών των εσπεριδοειδών. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τα νεαρά δενδρύλλια των φυτωρίων, για τα εμβολιασμένα δένδρα, καθώς και για τις νέες φυτείες εσπεριδοειδών. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο σχετικό άρθρο για την οικολογική αντιμετώπιση φυλλοκνίστη.

    Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

.