εικόνα

Αντιμετωπίστε την ευδεμίδα στο αμπέλι

Αντιμετωπίστε την ευδεμίδα στο αμπέλι

Αντιμετωπίστε την ευδεμίδα στο αμπέλι

Η ευδεμίδα είναι ένα μικρό καστανοπράσινο πεταλουδάκι μήκους 6 – 8 χιλιοστών που αποτελεί τον κυριότερο εντομολογικό εχθρό της αμπελοκαλλιέργειας της χώρας μας. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η ευδεμίδα συμπληρώνει 3 γενεές τον χρόνο ενώ στις νοτιότερες (Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη), παρατηρείται και τέταρτη γενεά.

 

Πότε εμφανίζεται η ευδεμίδα στο αμπέλι και τι ζημιές προκαλεί;
 
Η ευδεμίδα καταστρέφει τα άνθη και προκαλεί ποιοτική υποβάθμιση και σάπισμα στα σταφύλια, ειδικότερα σε κληματαριές και αμπέλια που έχουν πυκνόρραγους καρπούς. Συγκεκριμένα, η πρώτη πτήση των πεταλούδων της ευδεμίδας ξεκινά στα μέσα Απριλίου και αφήνουν τα αυγά τους στις ταξιανθίες των αμπελιών. Οι ανθοφάγες κάμπιες που βγαίνουν, προσβάλλουν και καταστρέφουν τα άνθη και τα συνδέουν με χαρακτηριστικά μετάξινα νημάτια. Οι πεταλούδες της επόμενης γενιάς, κατά τον Ιούνιο, ωοτοκούν στα τσαμπιά και οι κάμπιες τρέφονται από τα άγουρα σταφύλια προκαλώντας την πτώση τους. Στο επόμενο διάστημα (Ιούλιο – Σεπτέμβριο), οι κάμπιες της τρίτης γενεάς προκαλούν τις σοβαρότερες ζημιές διότι προσβάλλουν τα ώριμα σταφύλια και προκαλούν σάπισμα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η ευδεμίδα στο αμπέλι;

 

Η καταπολέμηση της ευδεμίδας γίνεται αποτελεσματικά με το σκόνισμα ή ψεκασμό με βιολογικό σκεύασμα βακίλου Θουριγγίας, όταν γίνεται έγκαιρα, με την έναρξη των πτήσεων των πεταλούδων. Επίσης ο βιολογικός ψεκασμός με θερινό πολτό σε συνδυασμό με φυσικό πύρεθρο, δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα αρκεί ο ψεκασμός να γίνεται σε θερμοκρασίες κάτω των 28° C.

 

Πότε πραγματοποιούμε τις επεμβάσεις για την ευδεμίδα στο αμπέλι;

 

Η παρακολούθηση του πληθυσμού του εντόμου της ευδεμίδας ανά περιφέρεια γίνεται από τα Κέντρα Φυτοπροστασίας που εκδίδουν δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων για να πραγματοποιούνται οι επεμβάσεις για την ευδεμίδα στον κατάλληλο χρόνο από τους παραγωγούς. Πάντως, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας αυτοσχέδιες παγίδες παρακολούθησης της ευδεμίδας χρησιμοποιώντας πλαστικά δοχεία, προσθέτοντας 60ml ξυδιού και τέσσερις κουταλιές σούπας ζάχαρης σε ένα λίτρο νερό. Κι όταν αρχίσουν οι συλλήψεις των πρώτων εντόμων της ευδεμίδας, ήρθε η ώρα για να πραγματοποιήσετε την επέμβαση που αναφέραμε.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *