εικόνα

Επτά μυστικά για δροσερά αγγούρια

Επτά μυστικά για δροσερά αγγούρια

Επτά μυστικά για δροσερά αγγούρια

Η αγγουριά είναι ένα από τα βασικά λαχανικά που καλλιεργούμε την ανοιξιάτικη περίοδο στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας. Λαχταριστά, δροσερά και τραγανά αγγουράκια αποτελούν την πρώτη ύλη για την καλοκαιρινή χωριάτικη σαλάτα που τόσο πολύ αγαπάμε. Παρακάτω, σας παραθέτουμε τα πιο σημαντικά μυστικά για να εξασφαλίσετε μια επιτυχημένη παραγωγή.
 
Επιλέξτε κατάλληλες ποικιλίες αγγουριού και διατηρείτε σπόρο
 
Ο καλλιεργητής θα πρέπει να κρατάει δικό του σπόρο για να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας αγγουριάς που φυτεύει. Επιλέξτε τραγανές ποικιλίες αγγουριού, μεγαλόκαρπες και μικρόκαρπες, που είναι ντόπιες της περιοχής σας, ή άλλες που έχουν δοκιμαστεί στις τοπικές κλιματικές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και ηλιοφάνειας και μπορούν να δώσουν καλή και ποιοτική παραγωγή.
 
Φυτέψτε σπόρο αγγουριού ή μεταφυτέψτε σπορόφυτα
 
Αν θέλετε να φυτέψετε πρώιμα, Μάρτη-Απρίλη, πριν ζεστάνει αρκετά ο καιρός, θα πρέπει να φτιάξετε έγκαιρα σπορόφυτα αγγουριού σε σπορείο-θερμοκήπιο και να τα μεταφυτέψετε μόλις είναι έτοιμα. Αν φυτέψετε πιο όψιμη περιοδο, Μάιο-Ιούνιο που έχει ανέβει η θερμοκρασία, μπορείτε να φυτέψετε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο του αγγουριού. Σε αυτή την περίπτωση το φυτό ριζώνει απευθείας στο χώμα, ριζώνει καλύτερα στις συνθήκες του περιβάλλοντος και δεν θα «στρεσαριστεί» λόγω της μεταφύτευσης.
 
Εμπλουτίστε τις θέσεις φύτευσης με θρεπτικά στοιχεία
 
Ενσωματώστε κατά την φύτευση οργανική ουσία μέσα στις θέσεις φύτευσης είτε σε μορφή κομπόστ, είτε σε μορφή καλά χωνεμένης κοπριάς. Παράλληλα, προσθέτετε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα για να βοηθήσετε την ευρωστία, την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών.
 
Φυτέψτε στις κατάλληλες αποστάσεις τα φυτά
 
Φυτέψτε τα φυτά της αγγουριάς στις κατάλληλες αποστάσεις, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις. Η αραιή φύτευση ανά 50-70 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 1,50-1,70 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης, βοηθά στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών και στην μείωση των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών. Η αγγουριά δεν είναι απαραίτητο να υποστηλωθεί, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει στο έδαφος.
 
Πραγματοποιείτε τακτικό πότισμα με σταγόνες
 
Η αγγουριά είναι απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Eπίσης, η αγγουριά είναι ευαίσθητη στην υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο καρπός του αγγουριού πικρίζει σε ορισμένες ποικιλίες, λόγω ξηροθερμικών συνθηκών ή απότομων μεταβολών θερμοκρασίας και υγρασίας.
 
Αντιμετωπίστε προληπτικά ασθένειες και έντομα
 
Για την φυτοπροστασία, σκονίστε με θειάφι γύρω από τη ρίζα, ώστε με τις αναθυμιάσεις τις ζεστές μέρες να παρέχεται προστασία για τον μύκητα του ωιδίου που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα. Επίσης, ψεκάζετε τα φυτά κάθε βδομάδα διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού σε ένα λίτρο νερό για να τα προστατέψετε προληπτικά από τη μελίγκρα και τον αλευρώδη, τα δυο βασικά έντομα που προσβάλλουν την αγγουριά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *