εικόνα

Ελιά Καλαμών, επιτραπέζια ποικιλία

ΕΛΙΑ 2_1305_logo

Ελιά Καλαμών, επιτραπέζια ποικιλία

Αν η κορωνέικη ποικιλία θεωρείται η πιο κατάλληλη ποικιλία για παραγωγή ελαιόλαδου, η ποικιλία καλαμών θεωρείται από τις πιο ξεχωριστές για βρώσιμη και για την παραγωγή ελαιόπαστας. Δένδρο μετρίου έως μεγάλου μεγέθους, με ζωηρή ανάπτυξη, έχει απαιτήσεις σε νερό και ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπια καιρικά χαρακτηριστικά. Ξεχωρίζει πολύ εύκολα από τις άλλες ελληνικές ποικιλίες ελιάς καθώς τα φύλλα της είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος. Ο καρπός είναι μεγάλος, κυρτωμένος μονόπλευρα, με βάρος μέχρι 6 γραμμάρια. Το κουκούτσι του αποσπάται εύκολα και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του ενώ η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι είναι 17-19%.

Γιατί ξεχωρίζει

Θεωρείται σαν μία από τις καλύτερες επιτραπέζιες ποικιλίες καθώς δίνει μαύρες ελιές, με συνεκτική σάρκα, γυαλιστερό χρώμα, χαρακτηριστικά που τα διατηρεί μέχρι και την κατανάλωση του καρπού. Υπενθυμίζουμε ότι ο καρπός της ελιάς ως εδώδιμος θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο για τη μεσογειακή διατροφή καθώς είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η ελιά παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό και είναι πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Φωτεινή Καζόλη Νοέμβριος 19, 2016

Παρακαλώ αν θέλετε δώστε μας πληροφορίες για ελιά σε γλάστρα. Ευχαριστώ

Σχολιάστε
    σχολιαστής
    Kostas Lionoudakis Νοέμβριος 20, 2016

    Θα δημοσιεύσουμε αναλυτικό άρθρο σχετικά με τη φροντίδα ελιας σε γλάστρα την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου. Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον.

    Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *