εικόνα

Γνωρίστε τη διμορφοθήκη

mistikakipou-michaliskoulieris-dimorfothiki

Γνωρίστε τη διμορφοθήκη

Η διμορφοθήκη είναι πολυετές, ποώδες φυτό που κατάγεται από τη Νότια Αφρική. Είναι έρπον εδαφοκαλυπτικό φυτό με πράσινο πυκνό φύλλωμα και χαρακτηρίζεται από πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και δίνει πολλά λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας. Ξεχωρίζει για την ποικιλία χρωμάτων των λουλουδιών της όπως λευκό, κίτρινο, μωβ, ροζέ και πορτοκαλί ενώ υπάρχουν και πολλές διχρωμίες. Αν και αγαπημένο φυτό των κηποτεχνών σε κήπους και σε βραχόκηπους, το επιλέγουν και οι ερασιτέχνες κηπουροί σε γλάστρες, ζαρντινιέρες αλλά και σε κρεμαστά καλάθια.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η διμορφοθήκη;

 

Η διμορφοθήκη απαιτεί εδάφη πλούσια, ελαφρά και με πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμά ηλιοφανείς θέσεις, για να έχει γρήγορη ανάπτυξη και για να είναι ανοιχτά τα λουλούδια της που κλείνουν στη σκιά ή όταν βραδιάζει. Η διμορφοθήκη είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους και γι’ αυτό είναι ιδανική επιλογή σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική επάρκεια νερού. Αντίθετα, είναι ευαίσθητη στο ψύχος και στους βοριάδες, ειδικά όταν βρίσκεται σε γλάστρες ή κρεμαστά καλάθια του μπαλκονιού.

 

Τι πότισμα, τι λίπανση και τι κλάδεμα θέλει η διμορφοθήκη;

 

Η διμορφοθήκη έχει σημαντικές απαιτήσεις τόσο σε πότισμα, όσο και σε λίπανση. Ειδικά η έρπουσα ποικιλία θέλει πιο συχνό πότισμα, δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο μέρες την περίοδο του καλοκαιριού. Επίσης, για την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, θα απαιτηθεί λίπανση, μια φορά το μήνα, για να μπορεσει να χαρίσει αδιάλειπτα πλούσια ανθοφορία. Επίσης, ένα μικρό μυστικό για την επιμήκυνση της ανθοφορίας κρύβεται στην τακτική αφαίρεση των μαραμένων λουλουδιών. Σχετικά με το κλάδεμα, η διμορφοθήκη θα πρέπει να κλαδεύεται αυστηρά, στα τέλη φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας, ενώ λόγω του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξής της πολύ σύντομα θα ξαναφουντώσει. Η διμορφοθήκη πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρους αλλά και με μοσχεύματα.

 

Κι ένα μυστικό για τη διμορφοθήκη

 

Υπάρχουν δυο είδη διμορφοθήκης, οι ορθόκλαδες ποικιλίες και οι έρπουσες. Επιλέξετε τις ορθωτές διμορφοθήκες για δώσετε μια πιο συμπαγή μορφή των λουλουδιών στις γλάστρες και στις ζαρντινιέρες της αυλής σας. Αντίθετα, φυτέψτε τις έρπουσες διμορφοθήκες για εδαφοκάλυψη στον κήπο και δημιουργήστε ένα ανθισμένο χαλί λουλουδιών. Επίσης, αξιοποιείστε τις και σε κρεμαστά καλάθια για να πέσουν τα χρωματιστά λουλούδια της και να χαρίσουν ένα διαφορετικό τόνο στο μπαλκόνι σας.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *