εικόνα

Δέκα ανθισμένα λουλούδια του Μάη

Δέκα ανθισμένα λουλούδια του Μάη

Δέκα ανθισμένα λουλούδια του Μάη

Μάιος, ο μήνας που όλη η πλάση ανθίζει, ο μήνας που μας φέρνει την ελπίδα ότι ο δύσκολος χειμώνας πέρασε και έρχεται το όμορφο καλοκαίρι. Για να γιορτάσουμε και εμείς το Μάη και την Πρωτομαγιά, σας αφιερώνουμε δέκα υπέροχα λουλούδια που χαρίζουν απλόχερα την ανθοφορία τους αυτό το μήνα.

 

* Πετούνιες, σε κάθε μπαλκόνι, αυλή, βεράντα και κήπο, χαρίζουν απλόχερα πλούσια ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Το ύψος της πετούνιας φτάνει τα 20 με 50 εκατοστά, η βλάστηση της είναι συμπαγής, πλούσια και έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Τα σωληνοειδή άνθη της έχουν διάμετρο 10 με 15 εκατοστά και χαρακτηρίζονται από παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Διαλέξτε νάνες ποικιλίες για να φυτέψετε σε παρτέρια ή έρπουσες ποικιλίες για κρεμαστά καλάθια ή για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη.
 
* Άλυσσο, μεσογειακό ετήσιο ανθόφυτο, χαμηλής ανάπτυξης, με μικρά λογχοειδή φύλλα ανοιχτού πράσινου χρώματος και πολλά μικρά άνθη: λευκά, ρόδινα ή μωβ. Η καλλωπιστική του αξία συνίσταται στη δυνατότητα εδαφοκάλυψης, σε συνδυασμό με την πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Ιδανικό φυτό για αβαθείς γλάστρες και ζαρντινιέρες αλλά και για τον κήπο σε φύτευση κατά συστάδες, σε βραχόκηπους ακόμη και για εδαφοκάλυψη ή για χαμηλή ανθισμένη μπορντούρα.
 
* Kαλιμπραχόη, λουλούδι ιδανικό για κρεμαστά καλάθια ή για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη. Είτε σε μπαλκόνι, αυλή, βεράντα ή κήπο, χαρίζει απλόχερα πλούσια ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Χαρακτηρίζεται από πλούσιο φύλλωμα και έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη, με μικρά σωληνοειδή άνθη, σαν μικρές πετούνιες, διαμέτρου 5-7 εκατοστών, σε πολλά χρώματα. Η ανθοφορία διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Αν και πολυετής, συνήθως ζει για δυο με τρία χρόνια.
 
* Σκυλάκια, το αγαπημένο ανθοφόρο φυτό με τα υπέροχα άνθη. Χαρακτηριστικό φυτό της Μεσογείου, με πλούσια βλάστηση, το σκυλάκι απαντάται σε νάνες ποικιλίες από 20 με 40 εκατοστά, μεσαίου ύψους από 40 με 60 εκατοστά και υψηλές ποικιλίες από 60 με 120 εκατοστά. Αν και πολυετές φυτό, συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο από τους κηποτέχνες. Θα το συναντήσουμε σε μπαλκόνια, κήπους και αυλές να χαρίζει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς.
 
* Γεράνι, διαχρονικά ένα από τα πιο δημοφιλή ανθόφυτα που το συναντάμε σχεδόν σε όλους τους κήπους, τις αυλές, τα μπαλκόνια, τις βεράντες και τα πάρκα της χώρας μας. Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στην παρατεταμένη ανθοφορία, στα μεγάλα λουλούδια, καθώς και στην ποικιλία χρωμάτων του. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γερανιών, άλλες με ύψος 10 με 20 εκατοστά και άλλες που φθάνουν μέχρι και το 1,5 μέτρο. Το γεράνι ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και δίνει άνθη που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα.
 
* Βερβένα, μια πολυετής πόα, με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, υπέροχη επιλογή για τον κήπο σου ή το μπαλκόνι. Δίνει παρατεταμένη πλούσια ανθοφορία, από το Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο, με μικρά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, κόκκινου, ροζ, μπλε, κίτρινου και μωβ χρώματος. Υπάρχουν πλέον και δίχρωμες ποικιλίες για να τις χρησιμοποιήσετε και να δημιουργήσετε πολύχρωμους συνδυασμούς σε γλάστρες μόνη της, σε ζαρντινιέρες ή ακόμα και σε κρεμαστά καλάθια καθώς είναι εδαφοκαλυπτικό και κρεμοκλαδές φυτό.
 
* Γκαζάνια, ετήσιο, ποώδες, καλοκαιρινό ανθόφυτο που χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανάπτυξη, πυκνή βλάστηση και μεγάλα άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες. Τα χρώματα των λουλουδιών είναι πολλά και εντυπωσιακά: πορτοκαλί, κίτρινα, μπορντώ, λευκό και δίχρωμα σε πολλούς συνδυασμούς. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, καθώς ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και πολύ αργά το φθινόπωρο. Καλλιεργείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυτά για εδαφοκάλυψη στον κήπο αλλά και στο μπαλκόνι σε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες.
 
* Διμορφοθήκη, πολυετές, ποώδες φυτό που κατάγεται από τη Νότια Αφρική, έρπον εδαφοκαλυπτικό φυτό με πράσινο πυκνό φύλλωμα που χαρακτηρίζεται από πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και δίνει πολλά λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας. Ξεχωρίζει για την ποικιλία χρωμάτων των λουλουδιών της όπως λευκό, κίτρινο, μωβ, ροζέ και πορτοκαλί, ενώ υπάρχουν και πολλές διχρωμίες. Αν και αγαπημένο φυτό των κηποτεχνών σε κήπους και σε βραχόκηπους, το επιλέγουν και οι ερασιτέχνες κηπουροί σε γλάστρες, ζαρντινιέρες αλλά και σε κρεμαστά καλάθια.

 

* Mπίτενς, ένα πανέμορφο ανθόφυτο, που ανήκει στην οικογένεια των μαργαριτών και φέρει μικρό λουλούδι σε διάφορες χρωματικές αποχρώσεις, ροζ, μπλε, κίτρινο, άσπρο. Χαμηλής αναπτυξης, με εδαφοκαλυπτική ικανότητα, και παρατεταμένη ανθοφορία την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, αποτελεί μια ιδανική επιλογή για παρτέρια αλλά για πιο ελεύθερα διαμορφωμένους κήπους με διάφορα άγρια λουλούδια.
 
* Γαρυφαλλιά, το σύμβολο της Πρωτομαγιάς, ένα από τα πιο δημοφιλή πολυετή ανθόφυτα που συναντάμε σε αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Διαθέτει πλούσια βλάστηση, με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα άνθη, αποτέλεσμα των συνδυασμών που έχουν δημιουργήσει οι υβριδιστές γεωπόνοι. Η γαρυφαλλιά ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και τα άνθη της μπορούν να διατηρηθούν σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα.

 

Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά!

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *