εικόνα

Kυκλάμινο, ένα φθινοπωρινό λουλούδι

cyclamen_1305_logo

Kυκλάμινο, ένα φθινοπωρινό λουλούδι

Το κυκλάμινο, το λουλούδι που εξύμησε ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, είτε άγριο αυτοφυές στα βουνά είτε στα μπαλκόνια και στους κήπους, μας χαρίζει την υπέροχη ανθοφορία του μέσα στο χειμώνα.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Καταρχήν, θα σας μιλήσουμε για το Κυκλάμινο το Γραικό (cyclamen graecum), ένα άγριο είδος κυκλάμινου που συναντάμε αυτοφυές στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο. Πολυετές φυτό με μεγάλο κόνδυλο στην ρίζα, από την οποία ξεπροβάλλουν καρδιοειδή σκούρα πράσινα φύλλα με όμορφες πρασινωπές ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις, σε συμμετρικούς σχηματισμούς, και ρόδινα άνθη, εντονότερα κόκκινα στην κάτω πλευρά τους. Ανθίζει από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο ενώ το ύψος του φυτού δεν υπερβαίνει τα 15 εκατοστά.

Αναφορικά με τις «εξευγενισμένες» ποικιλίες κλάμινου που βρίσκουμε από κάποιο φυτώριο ή ανθοπωλείο, αυτές φέρουν λουλούδια λευκά, ροζε, κόκκινα, ακόμα και σε δίχρωμες αποχρώσεις.
ΣΥΝΒΟΥΛΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Ιδανικό φθινοπωρινό φυτό για μπαλκόνι, βεράντα και κήπο, το κυκλάμινο επιθυμεί ψυχρά δροσερά μέρη μακριά άπό τις ακτίνες του ήλιου. Αν θέλουμε πάλι να το κρατήσουμε μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να το διατηρήσουμε σε καλά φωτισμένο χώρο, χωρίς θέρμανση και τα βράδια να το μεταφέρουμε έξω στο μπαλκόνι.

Σχετικά με το πότισμα προσέξτε να μη βρέχετε φύλλα και μίσχους για να μη σαπίσουν. Ποτίζουμε βυθίζοντας τη γλάστρα μέσα σε μια λεκάνη με νερό για 10-15 λεπτά, μέχρι να δείτε το χώμα στην επιφάνεια να υγραίνεται. Για να ενθαρρύνουμε την άνθιση του φυτού, είναι σημαντικό να κόβουμε τα λουλούδια που εξασθενούν ενώ συνίσταται η προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας μια φορά τον μήνα, κατά την περίοδο άνθισης.
Μόλις τελειώσει η ανθοφορία του κυκλάμινου, τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν καθώς το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο τους θερινούς μήνες. Σταματήστε το πότισμα, καθαρίστε τα μαραμένα και ξεραμένα φύλλα και τοποθετήστε το σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος για την περίοδο του καλοκαιριού. Αρχές φθινοπώρου, ξεκινήστε να το ποτίζετε ξανά, για να αναδυθεί η νέα του βλάστηση και ανθοφορία.

Κώστας Λιονουδάκης

Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *