εικόνα

Χρυσάνθεμα σε κήπο και μπαλκόνι

chrysanthemum

Χρυσάνθεμα σε κήπο και μπαλκόνι

Επιλέξτε χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων που φέρουν μεγαλύτερα άνθη για να φυτέψετε σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες ενώ τα ψηλά ανθεκτικά χρυσάνθεμα, τα οποία παράγουν μικρά άνθη, φυτέψτε τα στον κήπο. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε είτε κατά μεμονωμένες θέσεις ή για να φτιάξετε ένα φυτικό φράκτη με εντυπωσιακές εναλλαγές χρωμάτων. Είναι σημαντικό στο φυτώριο να διαλέγετε χρυσάνθεμα χωρίς κιτρινισμένα φύλλα αλλά και άνθη που δεν έχουν ανοίξει τελείως γιατί θα διαρκέσει περισσότερο η ανθοφορία τους. Επίσης μη διαλέγετε χρυσάνθεμα με τελείως κλειστά μπουμπούκια γιατί κατά τη μεταφύτευση μπορεί να σοκαριστούν και να μην ανοίξουν καθόλου.

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ
Κατά τη μεταφύτευση προσέχετε να διατηρήσετε ακέραιη την μπάλα χώματος με τις ρίζες για να μη ζορίσουμε το φυτό. Αν η μπάλα χώματος είναι ασφυκτικά γεμάτη με ρίζες, σπάστε ελαφρώς μερικά περιφερειακά ριζικά τριχίδια ώστε να ανανεωθεί το ριζικό σύστημα και να μπορεί να απορροφήσει καλύτερα νερό και θρεπτικά στοιχεία. Τα χρυσάνθεμα ευδοκιμούν καλύτερα σε πλούσιο γόνιμο χώμα, που να περιέχει άμμο και άργιλο για καλή αποστράγγιση. Μετά τη μεταφύτευση, ποτίστε με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για να ριζοβολήσουν τα χρυσάνθεμα καλύτερα στο νέο εδαφικό περιβάλλον και να αποφύγετε το μεταφυτευτικό στρες.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

• Ποτίζετε κανονικά 2-3 φορές τη βδομάδα προσέχοντας να μη βρέχετε τα φύλλα τους. Τα χρυσάνθεμα θέλουν πιο τακτικό πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες καθώς και την περίοδο μετά τον σχηματισμό των μπουμπουκιών.
• Δώστε λίπανση στα φυτά σας 2 βδομάδες μετά τη μεταφύτεση, με ένα πλήρες υγρό βιολογικό λίπασμα και επαναλάβετε αρχές άνοιξης και κάθε μήνα εφεξής.
• Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας κόβετε τα ξεραμένα λουλούδια για να αναπτυχθούν τα νέα άνθη αλλά και για να φαίνεται πιο όμορφο το φυτό σας.
• Όταν όλα τα λουλούδια έχουν μαραθεί, κλαδέψτε το φυτό. Αφαιρέστε τα χαμηλά φύλλα που έχουν ξεραθεί και κόψτε τις κορυφές λίγο πάνω από το σημείο που διακλαδώνεται ο κεντρικός μίσχος. Το φυτό σας σύντομα θα πετάξει νέα κλαδιά αλλά και αρκετές παραφυάδες με δικές τους ρίζες.
• Όταν τα φυτά αποκτήσουν 10 ως 15 εκατοστά ύψος, κατά την περίοδο της άνοιξης, μπορείτε να τα αποκόψετε από το μητρικό φυτό, να τα κορφολογήσετε και να τα φυτέψετε σε νέες γλάστρες. Τα καινούργια φυτά θα σας χαρίσουν τα δικά τους υπέροχα άνθη το επόμενο φθινόπωρο.
• Τέλος, βάλτε μικρούς λεπτούς πάσσαλους για να στηρίξετε τα φυτά όταν φτάνουν στα 20 εκατοστά για να μη σπάσουν οι βλαστοί.

 

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *