εικόνα

Αποξήρανση λουλουδιών

apoxiramena_1305_logo

Αποξήρανση λουλουδιών

Δημιουργήστε εντυπωσιακές συνθέσεις λουλουδιών και κρατήστε τις ζωντανές στο πέρασμα του χρόνου με την αποξήρανση. Χρησιμοποιείστε τη μέθοδο της αποξήρανσης στον αέρα για να αποξηράνετε εύκολα και οικονομικά μεγάλη ποσότητα φυτικού υλικού. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι τα άνθη και τα φύλλα δεν διατηρούν τελείως την αρχική μορφή που είχαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

 

• Τι να προσέξουμε στην αποξήρανση λουλουδιών με τη μέθοδο του αέρα;
 
– Επιλέξτε άνθη στο στάδιο του μπουμπουκιού ή μόλις αρχίζουν να ανοίγουν τα πρώτα πέταλα και ποτέ υπερώριμα άνθη, καθώς παρουσιάζουν μειωμένη ανθεκτικότητα στον χρόνο. Συλλέξτε τα άνθη από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα, με ξηρό καιρό και ηλιοφάνεια. Αποφύγετε τη συλλογή ανθέων μετά από βροχή ή πότισμα, καθώς αλλοιώνεται το σχήμα και η ποιότητά τους κατά την αποξήρανση.
– Τοποθετήστε τα άνθη σε μικρές ομάδες και δέστε τα στελέχη σε απόσταση πέντε εκατοστών, ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη κίνηση του αέρα και να προχωρά ομαλά η αποξήρανση του φυτικού υλικού. Κρεμάστε τα άνθη ανάποδα σε διάφορα σημεία στο κέντρο του χώρου αποξήρανσης, ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση του αέρα.
– Διατηρήστε τη θερμοκρασία στον χώρο αποξήρανσης στους 20 – 25 °C. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες για τον χώρο αποξήρανσης για να εξασφαλίσετε καλή κυκλοφορία του αέρα και απαλλαγείτε από την υγρασία.

 
• Κι ένα μυστικό για τη διαδικασία αποξήρανσης λουλουδιών με τη μέθοδο του αέρα
 
Διαπιστώνουμε ότι το φυτικό υλικό έχει αποξηρανθεί τελείως, όταν το ανθικό στέλεχος σπάζει εύκολα. Βέβαια, ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη ξήρανση των λουλουδιών με τη μέθοδο του αέρα εξαρτάται από το είδος του φυτικού υλικού, καθώς και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν πριν από την κοπή. Άνθη που συλλέγονται με υγρό καιρό απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο για την αποξήρανσή τους.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *