εικόνα

Αντιμετωπίστε την οξαλίδα, ένα φυτό-εισβολέας

Οξαλίδα

Αντιμετωπίστε την οξαλίδα, ένα φυτό-εισβολέας

Η οξαλίδα ή ξινοτρίφυλλο ή ξινήθρα ή ξυνίδα μοιάζει με το τριφύλλι, φέρει κίτρινα άνθη και αποτελεί ένα από πιο διαδεδομένα ζιζάνια στους ελληνικούς αγρούς. Αν και πολλοί νομίζουν ότι είναι γηγενές φυτό της ελληνικής χλωρίδας, η οξαλίδα προέρχεται από την περιοχή του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, στη Νότια Αφρική. Θεωρείται φυτό εισβολέας που απειλεί την τοπική βιοποικιλότητα και δυσκολεύει τους καλλιεργητές που δεν μπορούν εύκολα να την απομακρύνουν.

 

Πώς εξαπλώθηκε η οξαλίδα στον ελληνικό χώρο;

 

Η εισαγωγή της οξαλίδας στην Ευρώπη διαπιστώθηκε στη Μάλτα, στις αρχές του 19ου αιώνα και σταδιακά επεκτάθηκε και στην Ελλάδα. Θεωρείται χωροκατακτητικό φυτό που εγκλιματίζεται άμεσα, αναπαράγεται ταχύτατα στο καινούριο περιβάλλον και περιορίζει την ανάπτυξη των γηγενών τα οποία απειλεί με εξαφάνιση. Αυτό οφείλεται στα βολβίδια του ριζικού σύστηματος, καθώς εύκολα επεκτείνεται με νέους βλαστούς, ενώ πολύ δύσκολα ξεριζώνεται. Θα την βρούμε να εξαπλώνεται ανάμεσα από ελιές, πορτοκαλιές και αμπέλια στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, στη Στερεά Ελλάδα, στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

 

Πώς καταπολεμάται οικολογικά η οξαλίδα;

 

Η αντιμετώπιση της είναι αρκετά δύσκολη καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό ζιζάνιο στο χωράφι. Μερικοί καλλιεργητές καταφεύγουν στην εκτεταμένη χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων με τις γνωστές επιβαρυντικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για το περιβάλλον. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος οικολογικής αντιμετώπισης είναι η κοπή της με τη χρήση χλοοκοπτικού μηχανήματος για να περιοριστεί η ανάπτυξη του φυλλώματος. Βέβαια, η καλύτερη οικολογική μέθοδος είναι η χλωρά λίπανση, η καλλιέργεια συγκεκριμένων φυτών σιτηρών και ψυχανθών στον κήπο ή στο χωράφι που ανταγωνίζονται την ανάπτυξη της οξαλίδας στο χώμα. Παράλληλα, η χλωρή λίπανση θα βελτιώσει και τη γονιμότητα του εδάφους. Περισσότερα για τη χλωρή λίπανση μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο πατώντας εδώ.

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΛΙΜΠΟΣ Ιούνιος 8, 2017

Η αντιμετωπιση της οξαλιδας δεν γινεται με ζιζανιοκτονα. Υπαρχει αλλος τροπος

Σχολιάστε
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 8, 2017

    Ο πιο συνηθισμένος τρόπος οικολογικής αντιμετώπισης της οξαλίδας είναι η κοπή της με τη χρήση χλοοκοπτικού μηχανήματος για να περιοριστεί η ανάπτυξη του φυλλώματος. Βέβαια, η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η χλωρά λίπανση.

    Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

.